Brânza maturată „Don Nicolás” produsă la ferma ( Finca ) Uga, din Insulele Canare, a fost aleasă drept cea mai bună brânză din Spania, la concursul organizat, joi, 25 aprilie, la Salón Gourmets, din Madrid, informează publicația spaniolă abc.es.
Brânza premiată a fost preparată din lapte de vacă, fiind ținută la maturare timp de 18 luni, pe rafturi din lemn, într-o unitate de procesare din Lanzarote, cea mai estică insulă din Arhipelagul Canare.
Produsul lactat are coajă de culoare ocru, iar interiorul este o pastă gălbuie, cu textură fermă, oarecum onctuoasă și care conferă senzația de crocant, datorită prezenței cristalelor de tirozină, un aminoacid prezent, de exemplu, și în celebra brânză italiană Parmigiano Reggiano.
Este o brânză cu gusturi mixte, cum este cel de caramel și cel de ananas. Este obținută în una dintre cele mai cunoscute ferme de brânzeturi artizanale certificate ecologic din Insulele Canare, ferma Uga.
La cea de-a XIV-a ediție a Campionatului celor mai bune brânzeturi din Spania au participat 880 de producători. Valorile Finca de Uga remarcate de juriu sunt măiestria și producția durabilă, valori obținute cu ajutorul tehnologiei. Producătorul se laudă cu unele dintre cele mai noi tehnologii din sector, dar fără a pierde din vedere metodele tradiționale de fabricație.
La ferma din Canare, sunt crescute 30 de vaci din rasa Jersey ( o rasă pentru lapte, de origine britanică ), 400 de capre Majorera și 300 de oi dintr-o rasă locală. Toate produsele lactate ale fermei sunt preparate din laptele muls exclusiv de la aceste efective de animale.
Producția de brânzeturi ajunge la 30 de tone pe an.
„Obiectivul principal este garantarea confortului și bunăstării maxime a animalelor, efectuarea unui control riguros al hrănirii și menținerea unei igiene corecte, pentru a obține o materie primă de cea mai înaltă calitate”, explică reprezentantul Rosa Group, proprietarul mărcii de brânză premiată.
Afacerea a început în 2006, în cadrul unui proiect mai vast derulat pentru a recupera cultura tradițională a fructelor și legumelor, creșterea responsabilă a animalelor și producția de brânzeturi artizanale locale.