Fermele românești, peste un milion de tone de legume anul trecut, recoltă care care ne plasează pe locul 11 în Uniunea Europeană/ Majoritatea produselor din magazine sunt de import

legume Sursa foto: Vlad Dumitrescu (WWF România)

Pe tarabele din piețe și în rafturile supermarketurilor, etichetele cu nume de țări străine au devenit regula, nu excepția. Morcovii vin din Olanda, usturoiul din Ungaria, țelina din Polonia, iar merele din Italia. Consumatorii sunt înconjurați de produse „de import”, în timp ce legumele românești abia mai fac față competiției.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Importurile, în creștere explozivă

Statistica oficială arată dimensiunea fenomenului: în primele cinci luni ale anului, România a adus din afară de aproape cinci ori mai multe legume și fructe decât a reușit să exporte. Nota de plată pentru aceste importuri se ridică la circa două miliarde de euro.

„Astăzi, peste 80% din consumul de legume și fructe provine din import. Dacă nu se schimbă nimic, în câțiva ani vom ajunge la 100%. Cartoful și ceapa românească au devenit aproape inexistente”, a declarat Vlad Gheorghe, președintele Asociației Cultivatorilor de Legume și Fructe pentru Observator.

Fabricile de conserve, dependente de materii prime externe

Nici industria procesatoare nu stă mai bine. România importă anual zeci de mii de tone de pastă de tomate din China, în condițiile în care producția internă abia acoperă 5% din necesarul fabricilor. “Importăm 60 de mii de tone de pastă de tomate din China, care este colorată, nu găsim în ea o sămânţă de tomată. Noi nu producem nici 5 la sută pentru fabricile de conserve”, spune tot Vlad Gheorghe.

Munca fermierilor, în zadar

Această realitate lovește direct în micii producători. Sorin Cristea cultivă legume pe 8.000 de metri pătrați, în judeţul Giurgiu. A fost nevoit să renunțe, însă, la aproape 40% din teren, pentru că nu își mai putea vinde marfa. “O nemulţumire pe care noi o avem sunt importurile, care vin de afară şi noi nu ne putem vinde produsele noastre. Producem mai puţin, că dacă producem mult nu putem ca să vindem cât producem”, spune Sorin Cristea, legumicultor.

Subvenții insuficiente și lipsă de asociere

Pe lângă concurența neloială, agricultorii acuză și sprijinul redus din partea statului. Subvențiile sunt mici, iar lipsa unor cooperative puternice îi face vulnerabili în fața marilor lanțuri de magazine.

În același timp, cumpărătorii recunosc paradoxul: deși apreciază munca micilor producători, mulți aleg marfa perfectă vizual, adusă din import. „Caut să cumpăr de la țărani, dar văd că în piață apar prea multe produse care nu par din gospodărie”, mărturisesc clienții. „Oamenii cumpără ce arată frumos, nu neapărat ce e gustos”, reclamă fermierii.

România, codașă în Uniunea Europeană

Deși anul trecut s-au recoltat peste un milion de tone de legume, România rămâne abia pe locul 11 în Uniunea Europeană, mult în urma marilor producători precum Spania, Italia, Franța sau Polonia. Împreună, aceste patru țări dau aproape două treimi din întreaga producție europeană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *