Comisia Europeană a prezentat recent măsuri pentru a consolida competitivitatea sectorului viticol, incluzând promovarea vinului fără alcool, notează Euronews.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Preocupările legate de sănătate, combaterea conducerii sub influența alcoolului și schimbarea obiceiurilor în rândul noilor generații – toate acestea sunt considerate motive pentru care consumul de alcool pe cap de locuitor în Europa a scăzut cu 20% între 2000 și 2019, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
În fața unei cereri în scădere, unii producători de vin pariază pe vinul fără alcool și aleg inovația pentru a-și diversifica vânzările.
În apropiere de orașul Charleroi, o companie produce vin fără alcool încă din 2018, folosind distilarea sub vid – un proces despre care se spune că păstrează mai bine aromele și gustul decât alte metode.
Această tehnică presupune încălzirea vinului într-un mediu vidat, pentru a scădea temperatura de fierbere a alcoolului la 35°C, în loc de aproximativ 90°C.
Totuși, procesul de dealcoolizare modifică gustul vinului, astfel că se adaugă ulterior alte ingrediente și arome.
„Gustul și calitatea vinului fără alcool se îmbunătățesc vizibil. Am văzut destul de mulți producători de arome sau furnizori de produse oenologice interesați de vinul fără alcool, care au dezvoltat game dedicate acestuia, ceea ce ne ajută să facem produse mai interesante”, a declarat pentru Euronews Benoit Poisson, director de producție.
„Este mai dificil să faci un vin roșu fără alcool, pentru că senzația este mai rotundă, iar echilibrul este mai greu de obținut după ce alcoolul a fost îndepărtat”, a explicat Poisson.
Clienții însă există deja. Producția de vin fără alcool a companiei a crescut de la 1,2 milioane de litri în 2019 la 5,3 milioane de litri în 2024.
Furnizorii săi de vin provin în principal din Franța, Spania și Italia. Majoritatea producției de vin nealcoolizat este vândută în țările scandinave, Țările de Jos, Belgia și Anglia – piețe „istoric mai deschise la noutăți” în materie de vinuri, potrivit lui Francis Aguilar, director general al companiei menționate.
0,0% sau cu conținut redus de alcool?
Pe 28 martie, Comisia Europeană a prezentat un plan de acțiune pentru a stimula competitivitatea și reziliența sectorului viticol în fața schimbării obiceiurilor de consum, a schimbărilor climatice și a incertitudinilor pieței.
În special, se propune sprijinirea comercializării vinurilor 0% sau cu conținut redus de alcool prin clarificarea regulilor și standardizarea definițiilor pe piața unică.
În prezent, termenii „zero alcool”, „0,0%”, „fără alcool” și „cu conținut redus de alcool” sunt reglementați diferit în statele membre ale UE și nu corespund aceluiași conținut de alcool.
Comisia propune ca termenul „fără alcool” să desemneze un vin cu tărie alcoolică efectivă (ABV) de cel mult 0,5% vol. Termenul „0,0%” ar fi utilizat pentru vinurile cu ABV de maximum 0,05% vol. În final, „cu conținut redus de alcool” ar indica un vin cu ABV mai mare de 0,5% vol., dar cu 30% mai mic decât ABV-ul minim stabilit pentru categoria respectivă înainte de dealcoolizare.
„Noi am ales un proces care produce 0,0%. Atâta timp cât putem pune asta pe etichetă, este ceea ce ne diferențiază aici. Dar e important să fie clar pentru consumatori, ca să știe exact ce cumpără”, a spus Benoit Poisson.
Comisia dorește, de asemenea, ca etichetarea vinurilor cu conținut redus de alcool sau fără alcool să ofere consumatorilor informații mai bune despre ingrediente și metodele de dealcoolizare.
Vinul fără alcool – o piesă din lanțul viticol
„Din punctul nostru de vedere, piața vinului fără alcool sprijină industria vinului, având în vedere că vinul cu alcool trebuie produs mai întâi. Astfel se mențin vii viile, viticultorii, cramele și toată partea aceea a sectorului. Noi adăugăm doar încă o etapă la finalul lanțului”, a spus Poisson pentru Euronews.
Dacă în trecut unii producători de vin priveau cu scepticism sticlele fără alcool, mulți și-au schimbat între timp părerea.
„Într-un fel, vinul este copilul viticultorului. Să-l vezi trecând printr-un proces de dealcoolizare este dificil. Dar asta a fost o problemă doar la început”, spune Francis Aguilar, adăugând că vinul dezalcoolizat este acum „mai bine acceptat”.
Pe lângă promovarea vinului fără alcool, Comisia Europeană recomandă facilitarea defrișării viței de vie nedorite și îndepărtarea strugurilor verzi înainte de recoltare pentru a preveni surplusurile. De asemenea, vrea să facă mai flexibile autorizațiile de replantare.