În satul Răzoare, județul Maramureș, ziua începe devreme. Foarte devreme. Pe Ioan Vele l-am găsit deja la muncă, culegând păstăi în câmp. „Ne-am trezit la 4, ca să apucăm să culegem 60 de kilograme de păstăi. După ora 4 după-amiaza plecăm la Baia Mare, unde le livrăm clienților”, spune el, în timp ce mă preia de la șosea și ne îndreptăm spre locul unde cultivă legume.
Îmbrăcat în haine de lucru, nu stă mult pe loc. Dar înainte să ajungă din nou în câmp, se oprește la găini să le dea mâncare „de amiază”. „Unii le hrănesc doar dimineața și seara. Eu le dau și la amiază niște grăunțe. Nu-mi bat joc de animale”, spune el în timp ce împrăștie grăunțele în țarcul găinilor. Păsările, de trei rase diferite, vin în jurul lui fără teamă, unele se lasă mângâiate, altele luate în brațe.
De la Franța și Spania, înapoi în Răzoare
După mai bine de 20 de ani petrecuți în străinătate, Ioan s-a întors acasă. A lucrat în Franța și Spania, dar gândul i-a rămas la pământul din Maramureș. Agricultura i s-a părut cea mai firească întoarcere la rădăcini. Iar sănătatea – cea mai valoroasă investiție.

„După ce am venit acasă, am zis că ar trebui să ne ocupăm să mâncăm ceva sănătos. Dar dacă tot avem posibilitatea asta, de ce să facem doar pentru noi? Am zis să învățăm lumea să mănânce sănătos”, spune el. Pentru propria familie, recunoaște, 15 găini ar fi fost suficiente.
Așa au apărut cele peste 300 de găini, crescute liber, în aer curat, pe un teren de peste 30 de ari. Au iarbă, au umbră sub pomi și destul loc să se miște. Ouăle ajung direct la clienți, fără intermediar, iar oamenii vin tot mai des, convinși de calitate.
Cei mai mulți clienți – de fapt cam toți – vin din mediul online, unde postează imagini cu ceea ce produce. În timp ce își hrănește găinile, de altfel, telefonul sună și încă o clientă cere produsele lui.
Investiție de zeci de mii de euro, fără fonduri europene
Ferma de azi a început anul trecut cu un plan ambițios și economii strânse în ani de muncă. Investiția a ajuns la aproape 60.000 de euro, incluzând achiziția terenului, construcțiile și păsările.
„Toți banii au fost din surse proprii. Găinile au fost destul de scumpe. Nu am accesat fonduri. Anul viitor vreau să extind grajdul și să pun incubatoare, ca să nu mai cumpăr pui. Vreau să ajung la 600 de găini ouătoare. Mai mult de atât ar fi prea mult. N-aș mai reuși să mă ocup cum trebuie de ele”, explică Ioan.
Grădina fără chimicale și lupta cu dăunătorii
Pe lângă păsări, Ioan Vele se ocupă și de grădinărit. Cultivă legume – păstăi, roșii, ceapă, ardei, vinete. Nu folosește pesticide sau fertilizanți chimici, ci doar gunoi de grajd, dar și acela, cu măsură.
„Am folosit doar gunoi de grajd, dar am avut probleme cu coropișnițele, așa că am renunțat”, spune el. În schimb, irigarea o face cu apă din fântâna proprie, săpată special pe terenul agricol.
A depus deja documentele pentru a obține certificarea produselor bio, convins că munca lui respectă toate standardele. Spune că nu cultivă pentru cantitate, ci pentru calitate.
Visul unei sere, încă în așteptare
Următorul pas, pe care și-l dorește din tot sufletul, este o seră. A făcut deja un calcul: peste 20.000 de euro ar costa tot proiectul. Dar deocamdată, fondurile nu sunt suficiente.
„Ne dorim o seră mare, dar trebuie să mai strângem. Până atunci, muncim cu ce avem”, spune Ioan, fără să se plângă.
Optimismul și calmul cu care vorbește trădează un lucru rar: pasiune pentru muncă, respect pentru natură și dorința sinceră de a aduce înapoi gustul adevărat al alimentelor.
La Răzoare, diminețile încep devreme. Dar odată cu soarele, crește și încrederea că lucrurile făcute cu mâinile proprii au, încă, viitor.