Proteinele contribuie la creșterea și repararea țesuturilor, fiind implicate, de asemenea, în funcțiile imunitară, musculară și în coagularea sângelui, potrivit Academy of Nutrition and Dietetics. Mai mult, dacă doriți să slăbiți, mesele bogate în proteine vă pot ajuta să vă atingeți obiectivul, transmite publicația EatingWell.
Din categoria alimentelor bogate în proteine fac parte, bineînțeles, cele de origine animală, cum ar fi carnea roșie, carnea de pasăre sau peștele. Există, însă, și plante care stau bine la acest capitol, inclusiv anumite fructe.
Puțini sunt cei care vor mânca fructe în special pentru aportul lor de proteine, dar proteinele pe care le conțin acestea contează și ele. În plus, fructele conțin o mulțime de alți nutrienți, precum fibre, antioxidanți și fitonutrienți.
Iată cinci fructe bogate în proteine:
1. Guava
Proteine: 4,2 grame la o cană
Guava este un fruct tropical, care se găsește în țări precum India, Indonezia sau Pakistan, mai bogat în proteine decât alte fructe. În plus față de cele 4,2 grame de proteine din fiecare porție, guava are și 9 grame de fibre, sau aproximativ o treime din necesarul zilnic.
Potrivit unui studiu din 2016, publicat în Journal of Clinical and Diagnostic Research, consumul de pulpă de guava a avut un efect semnificativ și favorabil atât asupra nivelului de lipide, cât și asupra nivelului de zahăr din sânge.
2. Jackfruit
Proteine: 2,6 grame la o cană
Un fruct tropical din Asia, Africa și unele regiuni din America de Sud, jackfruit este o „mină de aur” nutritivă. În timp ce în unele culturi semințele și pulpa sunt consumate în forme variate, pulpa – vândută în conserve – este foarte populară în Statele Unite. Pe lângă cele 2,6 grame de proteine la porție, jackfruit conține, de asemenea, 2 grame de fibre și este o sursă bună de potasiu, care reglează tensiunea arterială.
3. Mure
Proteine: 2,1 grame la o cană
Murele conțin mai multe proteine decât alte fructe de pădure. Prin comparație, o ceașcă de afine are aproximativ 1 gram de proteine, în timp ce o ceașcă de mure are aproximativ de două ori această cantitate. În timp ce toate fructele de pădure oferă proprii fitonutrienți, datorită pigmenților colorați din pulpa lor, murele împachetează antociani, care ar putea ajuta la protejarea inimii și a creierului.
4. Avocado
Proteine: 1,5 grame în jumătate de avocado
Avocado este un „superstar” al rețelelor sociale, dar faima sa este binemeritată. Alături de fibre (5 grame pe jumătate de avocado) și grăsimi sănătoase, avocado oferă și o cantitate mică de proteine. Dar rețineți că acesta este conținutul de nutrienți pentru o jumătate de avocado.
5. Semințele de rodie
Proteine: 1,5 grame la o jumătate de cană
Găsite pe tot parcursul anului în secțiunea de congelare sau refrigerare a multor magazine alimentare, semințele (arilii) de rodie au, în plus față de cele 1,5 grame de proteine, 3,5 grame de fibre. În plus, acestea sunt bogate și în antioxidanți numiți antociani. Aceste semințe sunt pline de suc de rodie, care poate ajuta la contracararea inflamației, la îmbunătățirea glicemiei și la protejarea inimii.