5 alimente care sunt pline de electroliți, potrivit dieteticienilor / Ce sunt electroliții? / Mineralele nu se găsesc doar în băuturile pentru sportivi

alimente, electroliti, spanac, minerale Sursa foto: Pexels/Alari Tammsalu

Electroliții nu se găsesc doar în băuturile pentru sportivi. Puteți obține aceste minerale și dintr-o mulțime de alimente nutritive, transmite publicația EatingWell.

Electroliții sunt un subiect în vogă în lumea nutriției și a bunăstării și pe bună dreptate. Aceste minerale joacă un rol în multe procese corporale care sunt esențiale pentru buna funcționare a organismului. Acestea fiind spuse, ele se găsesc în mod natural în multe alimente integrale, astfel încât majoritatea oamenilor nu au nevoie de băuturi cu electroliți pentru a-și satisface nevoile. Mai mulți experți în nutriție spun ce alimente sunt pline de electroliți și de ce sunt atât de importante pentru sănătate.

Consumul de prea mulți electroliți provoacă efecte secundare? Iată ce spun dieteticienii / Ce sunt electroliții?

Electroliții sunt un grup de minerale încărcate, inclusiv sodiu, fosfat, potasiu, calciu, magneziu și clorură. Pentru ca organismul să funcționeze corect, are nevoie atât de lichide, cât și de electroliți.

Potrivit lui Rhyan Geiger, dietetician din Phoenix, „electroliții vă ajută creierul să comunice cu nervii și mușchii pentru a declanșa semnale pentru mișcările de zi cu zi, de la clipit până la ridicarea de greutăți”.

Aceste minerale esențiale joacă un rol important în contracția musculară. „Fără calciu și magneziu, inima ta nu se poate contracta și relaxa corect”, spune Geiger.

Electroliții susțin, de asemenea, hidratarea, reglează echilibrul fluidelor și mențin un nivel adecvat al pH-ului în sânge și în celule. Electroliții se pierd prin transpirație și urină. Este posibil să aveți pierderi excesive de electroliți din cauza unei boli sau a unor perioade prelungite de exerciții fizice intense.

5 alimente care sunt pline de electroliți, potrivit dieteticienilor:

1. Spanac

Spanacul este un aliment bogat în nutrienți și plin de minerale. O porție de 1 cană de spanac oferă aproximativ 167 de miligrame de potasiu, 24 miligrame de magneziu și 30 de miligrame de calciu.

„Frunzele verzi precum spanacul sunt, de asemenea, bogate în antioxidanți care pot ajuta la reducerea declinului cognitiv, ajută la vindecarea rănilor și reduc riscul de degenerare maculară legată de vârstă, deși sunt necesare mai multe cercetări”, spune Kelsey Costa, dietetician autorizat și fondator al Dietitian Insights.

Krista Wale, dietetician autorizat și purtător de cuvânt al Dietitian Insights, spune: „Spanacul poate fi adăugat fără efort în salate, smoothie-uri, omlete, amestecuri și supe, ceea ce îl face un adaos perfect la orice masă pentru a crește aportul de electroliți.”

Consumul de spanac crud sau gătit la aburi este cel mai bun mod de a obține cei mai mulți nutrienți din aceste verdețuri pline de electroliți.

2. Banane

Bananele sunt pline de electroliți. Taylor Janulewicz, proprietar al My Cancer Dietitian, sugerează să includeți bananele în dietă pentru un impuls înainte de antrenament. „Acestea oferă potasiu, care este crucial pentru funcția musculară”, adaugă ea. O banană mică (aproximativ 100 de grame) are 358 de miligrame de potasiu.

Bananele sunt, de asemenea, o sursă bună de fibre, oferind 3 grame pe porție. Fibrele sunt importante pentru susținerea sănătății digestive și promovează niveluri sănătoase ale zahărului din sânge.

3. Avocado

Avocado este un aliment bogat în electroliți. „De obicei, bananele sunt considerate principala sursă de potasiu”, spune Geiger pentru EatingWell, dar avocado oferă un număr impresionant de 728 de miligrame de potasiu per fruct.

„Avocado nu numai că are electroliți, dar este și o sursă bună de grăsimi sănătoase mononesaturate pentru sănătatea inimii și fibre pentru sănătatea intestinelor”, spune Geiger.

4. Smochine uscate

Smochinele uscate sunt bogate în electroliții calciu și potasiu. O porție de jumătate de cană (aproximativ 100 de grame) de smochine uscate are 162 de miligrame de calciu și 680 de miligrame de potasiu. De asemenea, sunt bogate în antioxidanți și susțin oasele puternice.

„Smochinele uscate sunt ușor de gustat și, de asemenea, sporesc aportul zilnic de fibre cu 4 grame pe o porție de un sfert de cană”, adaugă Geiger. De asemenea, sunt un adaos excelent pentru salate și fulgi de ovăz, plus că sunt o modalitate excelentă de a adăuga dulceață naturală și mai multe fibre la iaurt.

5. Pepene verde

Pepenele verde nu este doar răcoritor și delicios, ci este și o sursă bună de potasiu și magneziu, doi electroliți care sunt esențiali pentru funcția musculară și nervoasă. O ceașcă de pepene roșu oferă 170 de miligrame de potasiu și 15 miligrame de magneziu.

Puteți savura pepenele roșu proaspăt, sub formă de suc (cu moderație) sau congelat. De asemenea, este un adaos gustos la unele salate de vară.

Concluzia

Electroliții sunt minerale esențiale de care organismul are nevoie pentru multe funcții, inclusiv contracția musculară, menținerea echilibrului de lichide și pH și semnalizarea nervoasă. Electroliții se găsesc în mod natural în multe alimente, cum ar fi avocado, pepene verde, spanac și multe altele.

Contrar a ceea ce poate ați auzit, majoritatea oamenilor își pot satisface nevoile de electroliți printr-o dietă echilibrată care include o varietate de fructe și legume.

Sursa foto: Pexels/Alari Tammsalu

Comentarii

  1. Spanacul si smochinele uscate au electroliti, dar sunt foarte bogate in acid oxalic, In special spanacul. Acumularea de oxalati in corp are efecte dramatice asupra sanatatii. Spanacul nu se consuma decat cel mult o data pe saptamana. Doza admisa de oxalati este de 100-200 mg/zi, in timp ce o cana de spanac are circa 700 mg!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *