10 Mâncăruri pe care nu trebuie să le ratezi în Germania la Euro 2024 / Currywurst-ul și tortul de cireșe Pădurea Neagră, printre recomandări

euro 2024 mancare Sursa foto: Dreamstime/Pixabay (colaj G4Food)

Participarea la Euro 2024 în Germania nu înseamnă doar urmărirea meciurilor de fotbal spectaculoase, ci și descoperirea deliciilor culinare locale. Fie că ești un fan înfocat al sportului sau doar un vizitator curios, această țară îți oferă o gamă variată de preparate tradiționale care îți vor încânta papilele gustative.

Iată o selecție de mâncăruri pe care să nu le ratezi în timpul șederii tale în Germania. În mod normal, lista ar fi cuprins și Döner Kebab, un fel de mâncare devenit simbol pentru nemți, dar acestuia i-am dedicat un articol separat.

1. Currywurst

Sursa foto: Wikimedia Commons/Ziko van Dijk

Currywurst este unul dintre cele mai populare street food-uri germane, apărut în Berlin în anii 1940. Este un cârnat prăjit sau fiert, tăiat felii și servit cu un sos de ketchup condimentat cu pudră de curry. Gustul unic, datorită amestecului de sos dulce-acrișor și aromele exotice de curry, face din currywurst o alegere delicioasă pentru un prânz rapid între meciuri.

2. Pretzel (Brezel)

Sursa foto: Wikimedia Commons/Sundar1

Pretzelul este un covrig bavarez, cunoscut pentru forma sa deosebită și textura crocantă la exterior, cu un miez moale și pufos. Este presărat de obicei cu sare mare și este o gustare esențială în orice vizită în Germania. Este perfect pentru a fi savurat simplu sau alături de un pahar de bere germană, fiind o gustare tradițională care se potrivește atât ca aperitiv, cât și ca acompaniament la diverse preparate. Este ideal pentru pauzele dintre meciuri.

3. Schnitzel

euro 2024, mancaruri, germania, currywurst
Sursa foto: Wikimedia Commons/Benreis

Schnitzelul este un preparat de carne subțire, de obicei de porc sau vițel, bătută și acoperită cu un strat crocant de pesmet, apoi prăjită. Este similar cu șnițelul vienez, dar cu influențe germane. Este un fel de mâncare consistent și savuros, adesea servit cu garnituri precum cartofi prăjiți, cartofi piure sau salată de castraveți.

4. Bratwurst

Sursa foto: Wikimedia Commons/Gerbi

Bratwurstul este un cârnat german făcut de obicei din carne de porc, dar poate include și carne de vită sau vițel. Este aromatizat cu diverse condimente și ierburi. Se prepară prăjit sau fript pe grătar. Bratwurstul este un clasic al bucătăriei germane, oferind o combinație de arome suculente și textură savuroasă. Este adesea servit cu muștar și o chiflă sau cu salată de cartofi.

5. Eisbein (Ciolan)

Sursa foto: Wikimedia Commons/Rainer Zenz

Eisbein, cunoscut și sub numele de “Haxe,” este o bucată de ciolan de porc preparată prin fierbere sau prăjire. Este un preparat tradițional servit cu varză murată și piure de cartofi sau mazăre. Eisbein oferă o experiență gastronomică autentică germană, cu o textură fragedă și aromă bogată. Este un fel de mâncare perfect pentru cei care doresc să încerce preparate tradiționale robuste.

6. Spätzle

Sursa foto: Wikimedia Commons/Eigenes Werk

Spätzle sunt paste tradiționale germane, preparate dintr-un aluat simplu de făină, ouă și apă, care sunt fierte și apoi sotate. Adesea sunt servite cu brânză topită și ceapă prăjită, cunoscute sub numele de „Käsespätzle.” Spätzle oferă o textură moale și pufoasă, fiind o garnitură delicioasă la preparatele de carne sau ca un fel de mâncare principal, în special pentru vegetarieni.

7. Kartoffelsalat (Salată de cartofi)

Sursa foto: Wikimedia Commons/SajjadF

Kartoffelsalat este o salată de cartofi servită în diferite variante în toată Germania. Poate fi preparată cu un dressing de maioneză sau cu un dressing de oțet și ulei, adesea completată cu ceapă, murături și verdețuri. Este o garnitură versatilă și răcoritoare, perfectă pentru a însoți bratwurst, schnitzel sau alte preparate de carne.

8. Schwarzwälder Kirschtorte (Tort de cireșe Pădurea Neagră)

Sursa foto: Wikimedia Commons/Mikelo

Schwarzwälder Kirschtorte sau Tortul de Cireșe din Pădurea Neagră este un desert emblematic german compus din straturi de blat de ciocolată, frișcă și cireșe, îmbibat cu Kirschwasser (lichior de cireșe). Acest tort delicios combină arome de ciocolată, cireșe și frișcă într-un mod echilibrat și decadent. Este desertul perfect pentru a încheia o zi de explorare culinară în Germania.

9. Sauerbraten

Sursa foto: Wikimedia Commons/Brücke-Osteuropa – Eigenes Werk

Sauerbraten este o friptură de vită marinată într-un amestec de oțet, vin, ierburi și condimente, apoi gătită încet până devine fragedă. Este adesea servită cu sos de carne, varză roșie și knödel (găluște). Sauerbraten oferă o combinație de arome complexe și o textură fragedă, fiind un fel de mâncare tradițional care reflectă bucătăria germană clasică.

10. Leberkäse

Sursa foto: Wikimedia Commons/Rainer Z

Leberkäse este un tip de carne procesată similară cu un pateu, preparată din carne de vită, porc și ficat, coaptă până devine o bucată compactă. Este adesea servit sub formă de felii, prăjite și puse într-o chiflă. Leberkäse este o gustare reconfortantă și savuroasă, ideală pentru un prânz rapid sau o gustare între meciuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *