Vrei să încetinești îmbătrânirea? Urmează dieta bărbaților japonezi mai în vârstă, spune un nou studiu

studiu, imbatranire, japonezi, dieta Sursa foto: Flickr/Max Mayorov

Un studiu realizat de University of California, Los Angeles (UCLA) în colaborare cu medici japonezi a descoperit că sunt câteva ingrediente specifice care contribuie la longevitate, transmite publicația The Healthy.

Multe cauze ale îmbătrânirii premature se află la interiorul corpului. La fel ca o cremă de față anti-îmbătrânire care acționează pentru a îndepărta ridurile, o abordare numită „geroscience” urmărește să încetinească îmbătrânirea.

Potrivit Institutului Național pentru Îmbătrânire, ipoteza geroscience este că majoritatea bolilor cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul, cancerul și artrita, printre multe altele, sunt influențate de îmbătrânire, astfel încât abordarea terapeutică a procesului de îmbătrânire este cea mai bună modalitate de a preveni toate acestea.

Majoritatea cercetărilor în jurul modului de a întârzia îmbătrânirea s-au concentrat pe medicamente și suplimente, dar un nou studiu semnat de cercetători de la universități de top din Japonia și California pune în lumină rolul pe care dieta și nutriția îl pot juca în încetinirea ceasului biologic.

Studiul din mai 2024, publicat în Frontiers in Nutrition, a inclus 144 de bărbați cu vârste cuprinse între 65 și 72 de ani. Participanții au împărtășit detalii despre obiceiurile lor de fumat și de băut, nivelul de fitness, situația socio-economică și obiceiurile alimentare. Cercetătorii au prelevat, de asemenea, probe de sânge de la participanți și au folosit „ceasuri epigenetice”, care au calculat vârsta biologică pe baza unei combinații de markeri de sănătate, cum ar fi nivelul de glucoză, numărul de globule roșii și albe din sânge și altele.

Cercetătorii au identificat două tipare alimentare pe care le urmau participanții: unul, pe care l-au denumit „modelul alimentar de tip occidental”, a fost caracterizat de un consum ridicat de carne, carne procesată, ouă și sosuri pe bază de maioneză. Celălalt a fost numit „modelul alimentar japonez sănătos”, caracterizat printr-un consum ridicat de legume, fructe, alge marine și „natto”, sau soia fermentată.

studiu, imbatranire, japonezi, dieta
Natto (Sursa foto: Pexels/makafood)

Studiul a relevat că participanții care au urmat un model alimentar japonez sănătos au prezentat semne de îmbătrânire biologică mai lentă. Acest lucru a fost valabil chiar și după luarea în considerare a altor factori, cum ar fi indicele de masă corporală, fumatul, consumul de alcool și obiceiurile legate de exercițiile fizice.

Aceste rezultate sugerează că o dietă japoneză sănătoasă poate ajuta la întârzierea îmbătrânirii, în timp ce o dietă occidentală nu a părut să prezinte același beneficiu.

Autorii studiului salută cercetările anterioare care au arătat, de asemenea, că programele alimentare precum dietele DASH și mediteraneană pot ajuta la încetinirea îmbătrânirii și la reducerea riscului de boli cronice.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Comentarii

  1. Cateodata chiar nu inteleg rostul acestor articole. Mie mi se par numai articole de umplutura si singurul “serviciu” este traducerea google translate. Nu poti sa treci la o dieta a unei alte culturi in urma unui articol. In al doilea rand disponibilitatea produselor nu este corespunzatoare. Sa inteleg ca la noi se gasesc alge marine si boabe de soia fermentata pe toate gardurile, calitative si mai ales un pret bun?!

  2. Da am inteles ideia. E adevarat ca cele 2 diete recomandate pot sa ti curete organismul. Noi romanii avem regim traditionalist bazat pe slanina carne grasa sarmale piftii , unt si paine alba, care pot fi contraindicate la copii si varstnici si la cei cu boli cronice. Da sunt de acord ca trebuie sa ne curatim organismul, sa mancam fructe, legume si carne alba si astea impreuna cu miscare macar 30 minute pe zi. Ar fi ideal. Eu incerc de mult dar nu mi iese. Avem mancaruri prea apetisante, iar traditia e la purtator cu tot romanul. Articole interesante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *