VIDEO „Nonna” Iris conduce la 93 de ani 8 restaurante în Italia și SUA și e considerată regina carbonara / Alături de ea lucrează 40 de rude și peste 480 de angajați / „Ideea mea este că trebuie să faci câteva lucruri, dar să le faci bine”

nonna iris Sursa foto: Captură video

Iris intrat în bucătărie la puțin peste 13 ani și nu a mai părăsit niciodată aragazul. Astăzi încă mai conduce, la 93 de ani, opt restaurante, șapte în Italia, iar unul în Statele Unite, la Miami și este unul din cei mai cunoscuți proprietari de restaurante din Italia, notează Corriere della Sera.

Primul a fost deschis de bunica Fortunata în 1920, iar alături de ea lucrează 40 de membri ai familiei și peste 480 de angajați. O echipă care face istorie în bucătăria italiană, condusă de o adevărată instituție a industriei restaurantelor.

Este considerată „regina carbonara” și toată lumea din Roma o cunoaște. O cheamă Iris și, deși are 93 de ani, nu a părăsit niciodată aragazul osteriei fondate în anii 1920, datorită unei intuiții a bunicii sale Fortunata.

„Am intrat pentru prima dată într-o bucătărie, când aveam puțin peste 13 ani. Am ajutat-o pe bunica și pe mama mea în mii de feluri. Am început prin a spăla vasele, dar apoi, cu privirea, am furat secretele bunei bucătării romane. În timpul războiului făceam strozzapreti, strict manual, și le vindeam muncitorilor”, povestește Iris.

Au trecut câteva decenii de atunci, dar rețetele, acelea, nu s-au schimbat niciodată: „L’Osteria Da Fortunata, pe care o conduc și care își ia numele de la bunica mea, este templul tuturor preparatelor tipice ale bucătăriei noastre romane, puse în valoare de bunătatea pastelor făcute în casă. Dar aici, la noi, carbonara rămâne punctul de atracție pentru vedetele de la Hollywood, celebrități, politicieni și, bineînțeles, pentru mulți turiști care ne caută datorită unui cuvânt dus din gură în gură. Ideea mea este că trebuie să faci câteva lucruri, dar să le faci bine și întotdeauna în același mod. Ceea ce îmi dă puterea de a continua este marea pasiune care îmi ghidează viața de 80 de ani încoace. Fără a uita, bineînțeles, de familia mea, care este un punct de referință esențial pentru mine”, spune ea.
Mică de statură, mereu elegantă și cu o privire la fel de vioaie ca cea a unei fetițe, ceea ce impresionează este luciditatea lui Iris care, în ciuda vârstei, rămâne comandantul de brigadă incontestabil, scriu jurnaliștii italieni.

Ea este cea care gestionează și dictează regulile tuturor restaurantelor. Ea este exemplul și farul de urmat: “De la acel prim restaurant deschis de bunica mea au mai sosit încă trei la Roma și un al patrulea se va deschide în curând. Dar avem și două afaceri la Milano, una la Bologna și încă una, imaginați-vă, la Miami. Aceste restaurante sunt conduse în întregime de membri ai familiei mele, fiica mea Piera cu soțul ei Mauro și cei patru nepoți ai mei, Thomas, Matteo, Edoardo și Nicolò. În total, angajăm 480 de persoane, deoarece suntem deschiși șapte zile pe săptămână, de la prânz până la unu dimineața. Nu închidem decât pe 25 decembrie”, spune Iris.

O treabă uriașă, deci. În care Iris joacă un rol cheie. Dacă se întâmplă să mergeți într-unul dintre restaurantele ei, fiți siguri că ea va fi cea care vă va întâmpina.

„Un client este un client și trebuie respectat întotdeauna”, spune Iris.

„În fiecare zi, de la ora 11.00 la 19.00, ea se află în restaurantul de pe Corso Rinascimento, în inima capitalei”, spune Marta, soția lui Thomas, unul din nepoții ei. „Ia autobuzul și se duce singură acasă”, continuă ea. Cu o determinare care explică autoritatea pe care a dobândit-o de-a lungul anilor.

„Într-o zi îmi spune că ar fi important să deschidă un restaurant în Miami. Eu nu prea am fost de acord, dar ea a insistat și m-a târât la propriu în SUA. Odată ce au survolat oceanul și au aterizat în Florida, Iris a adulmecat imediat aerul. Ea a ales calea de a deschide”, își amintește Piera, fiica ei. „Și, ca întotdeauna, a avut dreptate. Turiștii care mănâncă la noi la Roma, după aceea se întorc imediat la Miami pentru a savura din nou acele gusturi care sunt cu adevărat de neuitat pentru ei”, completează ea.

În restaurantele conduse de Iris, producătorii de paste sunt întotdeauna la vedere în vitrină, iar politețea, precum și calitatea produselor folosite, reprezintă adevărata carte de vizită.

„Produsele precum uleiul, guanciale sau ricotta de oaie sunt făcute doar pentru noi”, subliniază ea. „Suntem o mare familie și acesta este secretul nostru. Chiar și angajații fac parte din ea. Îi cunoaștem pe toți. I-am văzut crescând, căsătorindu-se și având copii”, spune cu satisfacție Iris.

„La noi, muncești din greu, dar ești plătit corect. Ceea ce, bineînțeles, creează un climat pozitiv. Mama”, conchide Piera, „este foarte generoasă și, dacă un angajat se află în dificultate, îl ajută imediat. De fapt, ea ne spune întotdeauna că, dacă este o persoană rea, trebuie să îl ajuți mai mult”. Nu se ajunge regină din întâmplare…

Sursa foto: Captură video

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *