Usturoiul negru este usturoiul care a fost maturat într-un mediu cald și umed. Practic, usturoiul proaspăt este expus la temperaturi cuprinse între 60 și 90 de grade Celsius și la niveluri de umiditate între 70-90% timp de câteva săptămâni. Rezultatul este un usturoi de culoare maroniu-negru intens, cu o textură cauciucată și un gust dulce care este mai bogat în antioxidanți decât usturoiul normal, scrie Health.com.
Studiile arată că consumul de usturoi negru poate aduce beneficii sănătății în mai multe moduri, inclusiv prin îmbunătățirea factorilor de risc pentru bolile de inimă, cum ar fi colesterolul și tensiunea arterială.
Bogat în antioxidanți
Usturoiul negru este o sursă excelentă de compuși vegetali protectori și conține niveluri mai ridicate de anumiți antioxidanți decât usturoiul obișnuit. Antioxidanții sunt substanțe care protejează împotriva deteriorării celulare prin neutralizarea compușilor reactivi numiți radicali liberi.
Există mai multe tipuri de antioxidanți concentrați în usturoi, iar procesul de îmbătrânire utilizat pentru a crea usturoiul negru crește nivelurile unora dintre aceste substanțe. De exemplu, studiile arată că usturoiul negru conține până la de 10 ori mai mulți compuși fenolici, cum ar fi acidul hidroxicinamic, și până la de opt ori mai mulți compuși flavonoizi comparativ cu usturoiul obișnuit.
Usturoiul negru este, de asemenea, o sursă concentrată de fitocehime care conțin sulf, cum ar fi γ-glutamil-S-metil-L-cisteină sulfoxid (GSMCS) și S-allylmercapto-L-cisteină (SAMC), care au proprietăți puternice de protecție celulară.
Nu numai că usturoiul negru este mai bogat în anumite substanțe protectoare decât usturoiul obișnuit, dar studiile arată că tratamentul termic utilizat pentru producerea usturoiului negru crește bioaccesibilitatea compușilor de sulf din acesta, ceea ce înseamnă că sunt mai ușor absorbiți de organism.
Compușii sulfuroși din usturoi, inclusiv din usturoiul negru, sunt considerați a fi responsabili pentru majoritatea beneficiilor pentru sănătate ale usturoiului. S-a demonstrat că aceste substanțe au puternice efecte antiinflamatoare și antioxidante și pot proteja împotriva anumitor afecțiuni. Studiile arată că persoanele care consumă în mod regulat usturoi au rate mai scăzute ale anumitor boli, cum ar fi cancerele gastrointestinale.
Poate îmbunătăți sănătatea inimii
Mai multe studii au arătat că dietele bogate în usturoi sunt asociate cu rate mai scăzute ale factorilor de risc ai bolilor de inimă, cum ar fi hipertensiunea (tensiune arterială ridicată), colesterolul ridicat și ateroscleroza – îngroșarea sau întărirea arterelor cauzată de acumularea de plăci.
Datorită nivelului său excepțional de ridicat de compuși antioxidanți și antiinflamatori, usturoiul negru poate oferi și mai multe beneficii pentru sănătatea inimii. Studiile arată că acest tip special de usturoi poate scădea în mod eficient tensiunea arterială. De asemenea, scade nivelul lipidelor din sânge și poate reduce ateroscleroza.
Un mic studiu efectuat pe 62 de persoane a constatat că, consumând patru căței de usturoi negru zilnic timp de 12 săptămâni, nivelurile de apolipoproteină A (Apo)A1, o proteină care ajută colesterolul lipoproteic cu densitate mare (HDL) să elimine colesterolul lipoproteic cu densitate mică (LDL) (“colesterolul “rău””) din fluxul sanguin, au crescut semnificativ. De asemenea, moleculele de adeziune celulară, care sunt proteine care permit celulelor să se lipească unele de altele și de mediul înconjurător, au fost reduse semnificativ. Aceste proteine joacă un rol-cheie în dezvoltarea și evoluția aterosclerozei.
Efecte asupra colesterolului
Concluziile studiului sugerează, de asemenea, că extractul derivat din usturoiul negru ar putea crește nivelul colesterolului HDL care protejează inima și ar putea reduce tensiunea arterială.
Usturoiul negru poate îmbunătăți, de asemenea, funcția cardiacă la persoanele cu boli cardiace preexistente. Un studiu a constatat că tratamentul cu 20 de grame de usturoi negru pe zi timp de șase luni a îmbunătățit funcția cardiacă, inclusiv cantitatea de sânge bogat în oxigen pompat de inimă, la persoanele cu insuficiență cardiacă, comparativ cu un grup de control.
Tratamentul cu usturoi negru a crescut nivelul sanguin al enzimelor antioxidante glutation peroxidază (GSH-Px) și superoxid dismutază (SOD), sugerând că usturoiul negru ajută la creșterea apărării antioxidante a organismului, ceea ce poate îmbunătăți sănătatea și funcționarea inimii.
Valori nutriționale ale usturoiului negru
Usturoiul, inclusiv usturoiul negru, este sărac în calorii.
Iată care este valoarea nutrițională pentru trei căței de usturoi:
- Calorii: 13.4
- Proteine: < 1 gram (g)
- Grăsimi: < 1 g
- Carbohidrați: 2.98 g
- Fibre: < 1 g
- Vitamina C: 2,81 miligrame (mg), sau 3% din valoarea zilnică (VD)
În doze normale, usturoiul, inclusiv usturoiul negru, furnizează cantități mici de anumiți nutrienți. Protre aceștia sunt vitamina C și potasiu. Dar nu sunt suficient pentru a contribui semnificativ la aportul zilnic de nutrienți. De exemplu, trei căței de usturoi furnizează 3% din necesarul zilnic de vitamina C. Acesta este un antioxidant puternic care joacă roluri importante în sistemul imunitar, piele și altele.
Riscuri ale consumului de usturoi negru
Atunci când este consumat în cantități normale, usturoiul, inclusiv usturoiul negru, este sigur pentru majoritatea oamenilor. În general nu este asociat cu riscuri majore pentru sănătate. Dar usturoiul negru nu este sigur pentru persoanele care sunt alergice la usturoi. Consumul în cantități mari poate duce, de asemenea, la simptome precum respirație urât mirositoare, miros corporal, greață, vărsături și gaze.
Suplimentele de usturoi negru, cum ar fi extractul de usturoi negru, sunt, de asemenea, considerate sigure. Cu toate acestea, usturoiul are proprietăți anticoagulante. Iar suplimentele de usturoi în doze mari pot fi nesigure pentru persoanele care iau medicamente anticoagulante. La fel pot fi pentru persoanele cu tulburări de coagulare a sângelui. Din acest motiv, cel mai bine este să consultați furnizorul de servicii medicale înainte de a lua suplimente de usturoi. Mai ales dacă aveți un risc crescut de sângerare.
Femeile însărcinate sau care alăptează, trebuie să consulte medicul înainte de a lua usturoi negru sau suplimente cu usturoi negru.
În sfârșit, usturoiul negru învechit necorespunzător poate duce la dezvoltarea sporilor de Clostridium botulinum (C. botulinum). Sporii C. botulinum produc toxine periculoase care pot dăuna sănătății atunci când sunt ingerate. Din cauza acestui risc pentru sănătate, experții recomandă să nu se utilizeze aparate de uz casnic. Pot fi mașinile de gătit lent și mașinile de gătit orez, pentru a prepara usturoi negru.