VIDEO | Un francez vinde brânzeturi din Hexagon într-o piață din Spania și își învață clienții să le consume ca la el acasă/ „În Franța sunt 1295 de soiuri diferite de brânză, ai putea consuma un tip de brânză pe zi mai mult de trei ani, fără să le repeți”

branza Franta Foto: GFood

În urmă cu opt ani, un tânăr francez, pasionat cunoscător al brânzeturilor din Hexagon, a deschis un mic spațiu, într-un colț dintr-o piață din Spania. Vinde felurite brânzeturi aduse de la el din țară și le povestește clienților cum degustă brânza francezii, cu ce vin trebuie combinată și de ce e mai plăcut să o mănânci pe stradă.

Suntem într-o piață din Spania, o piață în care Guillaume, care este francez, vinde brânzeturi franțuzești și diverse altele. Astăzi o să ne povestească despre cele din țara sa.
– Când ai venit în Spania și cum ai început să vinzi brânză?
„Am venit acum 8 ani în Spania și am cumpărat acest mic stand, foarte frumos, liber. M-am gândit să pun în vânzare niște brânzeturi franțuzești, pentru ca oamenii să descopere ce tipuri de brânză avem în Franța, cultura brânzeturilor franțuzești și să îndrăgească brânza.
De exemplu, aici în vitrină avem numai brânză din lapte de capră și de oaie. Avem brânză cremoasă, brânză uscată, puternică, clase diferite. Aceasta este brânza cea mai artizanală pe care o am. Scoarța este din flori comestibile. Este o brânză foarte fragedă, cu aromă puternică și foarte interesantă”.
branza Franta
Foto: G4Food
-Din ce zonă a Franței este?

„Aceasta vine din Alsacia. Am acest tip Tomme de capră, originar din Chambéry, este 100% maturată în pivniță, 100% de casă. Mai am și
brânzeturi cremoase, foarte interesante”.

– Nu, prea știi ce să alegi, nu?

„Aici (arătând spre a doua vitrină – n.r.) am brânză din lapte de vacă. Cea mai recunoscută în Franța este Reblochon, brânza pentru a face “tartiflette”. Este o brânză cremoasă, pe care o pui deasupra cartofilor, când îi gătești (pentru gratinat am spune noi – n.r.). Am Langre. Langre este o brânză maturată în șampanie franțuzească. E foarte interesantă, are gustul vinului spumos. Aici avem Emmental, Brie, Brie cu trufe, Saint-Nectaire, este o brânză din centrul Franței.care are o aromă de pământ bătătorit, de flori de câmpie, de iarbă. Termignon, de exemplu, este o brânză din Alpi, din Chamberry. O brânză cu gust puternic, foarte puternic și o aromă foarte interesantă, de asemenea. Aceeași brânză Tomme artizanală, pe care văam prezentat-o mai devreme, preparată din capră, este aici și de vacă, are un gust ușor mai blând de fum, de flori”.

branza Franta
Foto: G4Food
-Și cea verde?

„Aceasta este o brânză cu busuioc și semințe de pin de aceea este verde. E foarte bună. Originară din Berry, la sud Paris cu 250 km”.

-Și înainte de a veni aici în Spania, în Franța ai lucrat tot în acest domeniu?

„Întotdeauna, (am lucrat) cu piețele externe. Este foarte diferită vânzarea de brânză în Franța, de cea de aici (din Spania – n.r.). Acolo se face pe stradă, oamenii au un cuțit și un vin bun și cumpără brânzeturi”.

-Este adevărat că există 365 de tipuri de brânză în Franța?

„Nu, în Franța există 1.295 de soiuri diferite”.

-Astfel încât să puteți mânca în fiecare zi, timp de mai mult de trei ani, o brânză diferită în fiecare zi…

„Trei ani, da, trei sau patru ani, mai mult sau mai puțin. Dar recunoscute, sunt doar 800 de feluri de brânză, pentru că există o mulțime de brânzeturi de la producători mai mici care nu sunt toate recunoscute. Și un vin bun pentru a însoți brânza … este întotdeauna important”.

-Le recomanzi și un vin clienților tăi?

„Întotdeauna! De exemplu. brânza de capră se mănâncă, de preferință, cu un vin roșu bun, iar cea de vacă merge mai bine cu un vin alb”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *