Tochitură de peşte: Mâncarea specială pregătită la Mănăstirea „Movila lui Burcel” / Stareț: „Ceva simplu şi bun, apreciat de toţi cei care au ocazia să-l guste”

tochitura de peste, manastire, ton, movila lui burcel

Când inovaţia se îmbină firesc cu tradiţia ies lucruri surprinzătoare. Acest lucru e valabil şi în bucătărie sau mai ales aici, iar în bucătăria Mănăstirii „Movila lui Burcel” din Vaslui din mâinile părintelui stareţ Alexie ies o sumedenie de preparate în care vechiul şi noul se împletesc, transmite Agerpres.

Pentru tochitura sa inedită, stareţul a încercat mai multe tipuri de peşte şi a ajuns la concluzia că cea mai bună carne, savuroasă şi cu textura potrivită, este cea de ton. Preparatul face deliciul meselor de Florii, când credincioşii au dezlegare la peşte. Mulţi dintre cei care o savurează cred cu greu că este vorba despre o mâncare sută la sută din peşte.

„Pentru acest fel special, ingredientele sunt foarte importante. Experimentând în timp tochituri din mai multe feluri de peşte, am rămas în final la ton. Are o carne de culoare frumoasă, cu o textură fermă. Bucăţile de carne se prăjesc în ulei, totul se stinge cu puţin vin roşu şi se lasă să scadă. Preparatul capătă un gust deosebit când i se adaugă cârnaţi din peşte pe care îi facem aici la mănăstire, din carne tocată de crap, cu sare, piper şi usturoi, îi punem în membrană vegetală de soia şi îi afumăm uşor. Este un fel de mâncare care se face destul de repede. Ceva simplu şi bun, apreciat de toţi cei care au ocazia să-l guste”, spune stareţul.

Părintele afirmă că astfel de mâncăruri deosebite vin să mai îndulcească din asprimea postului, dar le transmite tuturor cât de importantă este curăţirea fizică dimpreună cu cea a sufletului.

„Sfântul Ioan Gură de Aur spunea că, atunci când vrei să te apropii de Dumnezeu, nimic nu e simplu. De la începutul postului este o golgotă sufletească a fiecărui om şi totul se face prin multă osteneală, prin post şi rugăciune. La fel cum Iisus Hristos a postit şi a stat în pustia Carantaniei, a fost ispitit de diavol şi a trecut peste toate, la fel şi noi luându-L pe El ca exemplu trebuie să trecem peste orice încercare şi mereu să chemăm numele Său. Nu poţi să te apropii de Dumnezeu dacă nu ţii post, dacă nu faci o rugăciune zilnică. Fără Dumnezeu nu putem să facem nimic. Chiar dacă omul ar avea de toate în lumea asta, dacă nu-l are pe Dumnezeu este zero”, mărturiseşte părintele Alexie.

Sursa foto: Pexels/bigtorica

Citește și: Deliciile de la Mănăstirea Bujoreni: Ciorba falsă de burtă cu pleurotus şi pâinea de casă cu măsline

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *