„Da’, trebe dusă direct pe bandă, înțelegi?” / Un tehnician veterinar din Iași fura cai pe care îi ducea direct la abator

simon palaghia, tehnician veterinar, iasi, abator Sursa foto: Pixabay/Alexas_Fotos

Un tehnician veterinar din Iași a furat mai mulți cai pe care ulterior i-a vândut la abatoare, potrivit Ziarul de Iași.

Una dintre victime a declarat că, în octombrie 2021, a legat în curtea casei sale din Vișan o iapă pe care o împrumutase de la un vecin pentru a o folosi la muncile gospodărești. În fața curții priponise o altă iapă, lăsând liber un mânz. A doua zi dimineață, cele trei animale dispăruseră.

Un vecin a povestit că auzise câinii lătrând în noaptea respectivă și, ieșind pe balcon, văzuse doi bărbați îmbrăcați în negru, cu glugile pe cap, ducând de funie trei cai pe stradă.

Unul dintre suspecți a fost identificat ca fiind Simon Palaghia. De profesie tehnician veterinar, se știa că acesta cumpăra cai din târguri și apoi îi ducea la abatoare. Animalele nu erau mereu microcipate, iar abatoarele nu solicitau întotdeauna acte, potrivit Ziarul de Iași. Dacă era cazul, Palaghia oferea certificate sanitar-veterinare de sănătate falsificate. Aparent, unii dintre angajații abatoarelor știau că animalele erau furate.

Tehnicianul veterinar prelua cai furați și de la alte persoane. Într-o conversație telefonică obținută de anchetatori, lui Palaghia i s-a oferit spre vânzare o iapă furată. „Da’, trebe dusă direct pe bandă, înțelegi?”, i-a spus interlocutorul.

Anchetatorii cred că Palaghia își programa furturile în funcție de programul abatoarelor, respectiv de zilele în care acestea efectuau tăieri.

Bărbatul a fost trimis în judecată pentru furt calificat și uz de fals. În fața magistraților Judecătoriei, el a declarat că creșterea animalelor este o afacere de familie.

Palaghia, care are doi copii minori, a fost condamnat la 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare. El a fost obligat la plata către persoana de la care a furat trei cai a sumei de 6.000 de lei, reprezentând contravaloarea cabalinelor, și a încă 26.000 lei, ca daune pentru lipsa de folosință. Încă 17.000 de lei, costul anchetei, i-au fost imputați cu titlul de cheltuieli judiciare.

Sursa foto: Pixabay/Alexas_Fotos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *