Tarta cu ceapă este un mare clasic al bucătăriei rurale de-a lungul și de-a latul Europei, se practică și în Italia, Spania, Grecia, dar o putem regăsi cu precădere în bucătăria franceză și la fel de mult și în cea germană. Nu este neapărat tipică regiunii Lorrain, cunoscută pentru tartele sale sărate.
Este un preparat simplu dar extrem de reușit din punctul de vedere al gustului, în care gustul dulceag al cepei face contrast cu învelișul de aluat și accentele ușor sărate date de o minimă cantitate de lactate și brânzeturi pe care e mai bine să le adăugăm în compoziție.
Pe scurt, tarta cu ceapă poate fi soluția ideală seara adunați cu toții în jurul mesei, adulmecând vaporii aromați care ies din cuptor în așteptarea momentului când e gata.
Se poate realiza din mai multe tipuri de aluat: aluat fraged, cu unt, aluat foietaj din comerț sau chiar aluat simplu passepartout, zis și crazydough.
Ingrediente pentru umplutură
-
800 g ceapă galbenă
-
2 linguri ulei de măsline extravirgin
-
1 lingură de unt
-
3 ouă
-
200 ml smântână lichidă
-
30 g cașcaval
-
sare, piper, nucșoară rasă
Procedeu pentru tarta cu ceapă
Pregătim aluat, oricare dintre ele am alege, îl ținem la rece acoperit până înainte de a-l așeza în tavă. În ambalaj, dacă e cumpărat și e gata, în folie de plastic, gata întins și folosit, daca l-am preparat singuri.
Între timp, pregătim umplutura: tăiem ceapa în felii subțiri și o călim într-o tigaie cu ulei și unt, la foc mic, timp de circa jumătate de oră, până devine moale și aurie, aproape o cremă. Asezonăm cu sare și piper.
Într-un bol separat, batem ouăle cu smântâna, adăugăm cașcavalul ras și un praf de nucșoară. Încorporăm apoi ceapa călită, lăsatăpuțin să se răcească.
Întindem aluatul într-o formă de tartă (24–26 cm), înțepăm baza cu o furculiță, turnăm umplutura și nivelăm.
Coacem tarta cu ceapă în cuptor de preferință static, preîncălzit la 180°C, timp de 40-45 de minute, până când suprafața devine aurie. Lăsăm să se răcorească puțin înainte de a servi, tăiată în felii triunghiulare. I se poate asocia cu brio și o salată de sezon.