„Subvențiile agricole pentru stuful din Delta Dunării au fost plătite” – ministrul Agriculturii, Florin Barbu / Parchetul European anchetează legalitatea acestor subvenții de care ar beneficia apropiați ai baronului PSD, Paul Stănescu

Florin Barbu, stuf, Delta Dunării, subvenții europene

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a declarat jurnaliștilor, astăzi, 28 martie 2024, în timpul unei vizite într-o fermă din județul Arad, că „subvențiile pentru stuful din Delta Dunării au fost plătite”.

Reporter:Stuful din Delta Dunării… dacă se mai află pe lista furajelor. Ați văzut, Parchetul European a cerut blocarea plăților. Ce se va întâmpla cu oamenii care au contractat deja?”

Ministrul Agriculturii:Păi oamenii care au contractat suprafețele cu stuf deja au primit subvențiile. În sectorul zootehnic din Delta Dunării, fermierii  deja au primit acest sprijin”.

Reporter: „Dar va trebui să-i dea înapoi?”

Ministrul Agriculturii:Nu, nu. Sunt decât două firme care au fost… din punctul meu de vedere o acțiune politică. Sigur, Parchetul European își va da curs raportului pe care îl va întocmi și eu sunt sigur că lucrurile sunt foarte clare acolo. Fermierii care își depun (cerere de plată, n.m.) pentru suprafețele de pajiști care în cultura din Delta Dunării majoritatea animalelor, vaca de carne, merg pe pășuni unde sunt plantații (sic!) de stuf au primit aceste subvenții”.

Reporter:Cum au ajuns, în baza căror rapoarte sau căror recomandări pe lista…?”

Ministru Agriculturii:E decizia Uniunii Europene.”

Reporter: „Parchetul a blocat acum…

Ministrul Agriculturii:V-am spus, e decizia Uniunii Europene pentru acordarea de subvenții pentru stuf în Delta Dunării, pentru pajiști, pentru hrana animalelor”.

G4Food reamintește că, în urma unei anchete difuzate de Pro TV, în cadrul emisiunii „România, te iubesc”, a reieșit că două firme controlate de apropiați ai baronului PSD, Paul Stănescu, au depus cerere de plată pentru încasarea unor subvenții de milioane de euro, pentru stuful din Delta Dunării, transformat în plantă furajeră printr-o lege la promovarea căreia a contribuit din plin chiar actualul ministru al Agriculturii, Florin Barbu. 

Mai mult, ministrul Agriculturii a pledat recent pentru exploatarea stufului, ajungând să-l citeze chiar pe fostul dictator comunist: „Președintele nostru, domnul Nicolae Ceaușescu, nu spunea degeaba că stuful este aurul verde al României”.

Fostul șef al APIA, liberalul Ionuț Lupu (demis între timp de ministrul Florin Barbu), a blocat acordarea plăților către cele două firme, apoi Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi a anunțat că a demarat o anchetă în acest caz, existând informații că deja au fost solicitate documente de la Agenția pentru Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA), care gestionează subvențiile agricole acordate fermierilor, în cea mai mare parte din bugetul european. 

Urmărește clipul video de la 7:43 – 8:50:
Sursa foto: Facebook / Florin Barbu

Citește și:  Confirmare oficială: Parchetul European a cerut documente despre afacerea cu stuf a apropiaților lui Paul Stănescu, baron PSD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *