Studiu: Melcii invazivi, care produc daune culturilor, pot fi respinşi cu ajutorul usturoiului

Specii de melci invazivi Foto: Freepik

Un studiu australian a descoperit că melcii invazivi au o repulsie faţă de usturoi şi sunt atrași de culoarea roşie, relatează miercuri agenţia Xinhua, transmite Agerpres.

Studiul, publicat miercuri de agenţia naţională de ştiinţe din Australia, Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO), a descoperit lucruri neaşteptate despre melcii dăunători. Potrivit cercetătorilor, aceste informaţii pot fi utilizate pentru reducerea ameninţării pe care aceştia o reprezintă la adresa culturilor.

Echipa de cercetători a efectuat teste de laborator şi pe teren asupra a patru specii de melci invazivi şi a constatat că aceştia preferă culoarea roşie, însă se feresc de usturoi şi, într-o mai mică măsură, de cafea. Valerie Caron, cercetător principal la CSIRO, a declarat că atracţia melcilor pentru culoarea roşie a fost o surpriză, din moment ce oamenii de ştiinţă credeau, la unison, că gasteropodele nu pot distinge culorile.

Cel mai eficient repelent

Cercetătoarea a declarat că echipa îşi concentrează atenţia asupra unor metode de a utiliza culoarea roşie pentru atragerea melcilor invazivi, în vederea prinderii şi eliminării lor, dar şi asupra repelenţilor, cum ar fi usturoiul, pentru protejarea culturilor. “Usturoiul s-a dovedit cel mai eficient pentru a împiedica melcii să ajungă la sursele de hrană, în condiţii de laborator.

Barierele cu cafea au oferit doar o protecţie limitată, în special până la 24 de ore, după care unii dintre melci chiar au mâncat zaţul de cafea”, a declarat Caron, citată într-un comunicat.

Studiul a făcut parte dintr-un program naţional de cercetare al Grains Research and Development Corporation (GRDC), în valoare de 4,6 milioane de dolari australieni (3,04 milioane de dolari americani), menit să ofere fermierilor australieni noi instrumente şi tehnici pentru combaterea melcilor dăunători şi reducerea impactului asupra culturilor agricole. Potrivit GRDC, melcii şi limacşii invazivi contaminează culturile de cereale şi leguminoase, provocând pagube în valoare de 170 de milioane de dolari australieni (112,4 milioane de dolari americani) în fiecare an.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Foto: Freepik

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *