Guacamole este un preparat pentru începători într-ale gătitului. Îl faci în 10 minute, este sățios, iar avocado conține grăsimi sănătoase. S-ar putea să nu înțelegeți de ce am precizat că voi face rețeta mexicană. Toți știm că guacamole este ceva mexican. Ca și sushi însă, acest preparat s-a răspândit în toată lumea și rețeta originală a fost adaptată la gustul fiecăruia.
Cu ani în urmă am fost în Barcelona la restaurantul Oaxaca Cuina Mexicana. Am cerut printre altele, normal, guacamole. Ți-l prepară pe loc, în fața ta, în mojar de piatră. Cum eu obișnuiam să pun roșii tăiate mărunt peste pasta de avocado, l-am întrebat pe mexican de ce ei nu folosesc. Așa a aflat că: ”Rețeta mexicană de guacamole este cu avocado, ceapă, lămâie, coriandru, ulei și ardei iute. Și atât. Nu usturoi, nu roșii, nu pătrunjel.” Am aflat și trucul cu sâmburele de avocado. Dacă îi lași sâmburele în vas după ce l-ai preparat, guacamole nu-și mai schimbă culoarea. Mexicanul zicea că știe asta de la bunica lui.
Ingrediente
2 bucăți avocado
1 ceapă mică (e bună și o legătură de ceapă verde, partea albă)
ardei iute
ulei de măsline extravirgin
zeamă de lămâie
coriandru (de preferință proaspăt)
sare, piper.
Cum prepari guacamole
Avocado-ul se taie în jumătăți, se scoate sâmburele (care cum vă spuneam se păstrează). Cu o lingură se desface de pe coajă și se zdrobește grosier într-un mojar de piatră sau dacă nu aveți, cu furculița. NU se dă prin blender! Textura trebuie să fie cremoasă, dar nu uniformă, pasată. Să se simtă bucățele. Se stropește piureul de avocado cu lămâie.
Se toacă ceapa și ardeiul iute foarte mărunt. La fel și frunzele de coriandru (ce aromă!). Se amestecă toate ingredientele, se adaugă sare, piper (preferabil proaspăt măcinat) după gust. Se pun și câteva linguri de ulei. Și sâmburii de avocado.
Ideal este să folosiți ustensile nemetalice în prepararea avocado-ului. Metalul îl oxidează și își va schimba culoarea verde, frumoasă în ceva ce aduce aminte mai degrabă de personajul Shreck.
Se servește imediat cu nachos sau pâine prăjită. Dacă vă place combinația puteți pune alături și roșii cherry sau o salată de roșii cu ceapă dulce.
Dacă îl doriți mai picant puneți în guacamole un ardei jalapeño tăiat mărunt, e cumplit de iute, iar dacă vreți ceva doar picant, dar fără avocado încercați guacachile, „guacamole fals”.
Sursa foto: Restaurant Oaxaca Barcelona