Cât de sănătos este să consumi avocado / Efectele neașteptate pe care le are asupra organismului

Consumul de avocado, bun pentru sănătate Sursa foto: Pexels - Suraphat Nuea-on

Fructele avocado sunt dintre cele mai sănătoase, atunci când vine vorba despre grăsimi sănătoase. Nu este un fruct obișnuit, iar să consumi avocado frecvent poate fi o alegere bună.

„Este bogat în nutrienți, cu foarte puțini carbohidrați și cantități mari de grăsimi și fibre sănătoase. Și face mesele vegetale mai sățioase”, a spus dr. Frank Hu, profesor de nutriție și epidemiologie la Harvard T.H. Şcoala de Sănătate Publică Chan.

Iată ce efecte poate avea consumul de avocado asupra sănătății noastre, potrivit The New York Times:

  • Poate ajuta la menținerea colesterolului sub control

Majoritatea grăsimilor din avocado sunt mononesaturate, care diferă de grăsimile saturate abundente în carne și lactate. „Grăsimile saturate pot deteriora vasele de sânge și pot crește riscul de boli de inimă”, a spus dr. Elizabeth Klingbeil, dietetician și profesor asistent la Universitatea Texas din Austin. Dacă este scăpat de sub control, acest LDL (colesterol „rău”) poate duce la atacuri de cord sau accidente vasculare cerebrale.

În timp ce grăsimile saturate cresc colesterolul LDL, grăsimile nesaturate îl pot scădea. Din acest motiv, avocado poate ajuta la gestionarea nivelului de colesterol din sânge, mai ales atunci când este consumat în locul alimentelor precum carnea, brânza sau untul.

  • Poate reduce riscul de boli de inimă

Într-un studiu care a urmărit peste 110.000 de adulți de peste 30 de ani, dr. Hu și colegii săi au arătat că persoanele care consumau cel puțin două porții de avocado pe săptămână au un risc cu 21% mai mic de boli coronariene.

Cercetătorii au folosit statisticile pentru a lua în considerare alți factori care ar fi putut afecta sănătatea inimii la participanții la studiu. Totuși, a spus dr. Hu, este imposibil de spus dacă avocado a redus direct riscul.

Concentrarea asupra unui singur aliment drept cauză a rezultatelor sănătății este o provocare, a explicat dr. Martin Kohlmeier, profesor la Institutul de Cercetare Nutrițională de la Universitatea din Carolina de Nord.

  • Este o sursă bună de fibre

Avocado este bogat în fibre, a spus dr. Klingbeil, ceea ce poate ajuta la menținerea unei greutăți normale și favorizează sănătatea intestinului. Când bacteriile intestinale digeră fibrele, eliberează molecule mici numite postbiotice care ne afectează sănătatea generală, a spus dr. Zhaoping Li, profesor de medicină și șef al diviziei de nutriție clinică de la Universitatea din California, Los Angeles. Bacteriile sănătoase pot semnala și creierului nostru când suntem sătui, a spus dr. Klingbeil.

Dr. Hu a spus că avocado vă poate contribui la aportul zilnic necesar de fibre. Asta în condițiile în care studiile arată că majoritatea oamenilor nu mănâncă suficiente fibre. O persoană ar trebui să consume zilnic cel puțin 21 până la 38 de grame de fibre zilnic, în funcție de vârstă și sex. Un avocado întreg conține aproximativ 10 grame.

  • Este o sursă bună de micronutrienți

Vitamina E din avocado poate susține sănătatea pielii, a spus dr. Klingbeil. Luteina din avocado poate ajuta la menținerea vederii clare. Deși bananele sunt apreciate pentru conținutul de potasiu,  trebuie spus că avocado conține și mai mult din acest mineral important. Potasiul ajută organismul să reducă tensiunea arterială ridicată, a spus dr. Hu.

Sursa foto: Pexels - Suraphat Nuea-on

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *