Războiul ruso-ucrainean: Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură anunță că a plătit peste 322 milioane lei crescătorilor din sectorul suin şi avicol afectați de conflict

razboi, apia, despagubiri, fermieri Sursa foto: Pexels/Italo Melo

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) anunţă că joi, 23 mai 2024, centrele judeţene au efectuat plata aferentă ajutorului de stat acordat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul suin şi avicol în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, suma plătită fiind de 322,57 milioane lei. În următoarele două zile beneficiarii vor avea banii în conturi, precizează APIA, transmite News.ro.

„Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că ieri, 23 mai 2024, centrele judeţene au efectuat plata aferentă ajutorului de stat acordat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul suin şi avicol în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, iar în următoarele două zile beneficiarii vor avea banii în conturi”, informează APIA.

Suma plătită este de 322.571.806,13 lei, fiind acordată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), astfel:

– 141.305.024,56 lei pentru sectorul suin unui număr de 234 beneficiari,
– 181.266.781,57 lei pentru sectorul avicol unui număr de 349 beneficiari.

Cuantumul ajutorului de stat este de:

– 100 euro/UVM pentru capacitatea de producţie suine la îngrăşat şi/sau animale de reproducţie, respectiv scroafe şi/sau scrofiţe montate;
– 100 euro/UVM pentru capacitatea de producţie pui de carne, pui de curcă, găini de reproducţie rase grele şi/sau tineret de reproducţie, găini ouătoare şi/sau tineret de înlocuire, precum şi pui de găină eclozionaţi şi/sau pui de curcă eclozionaţi.

Ajutorul de stat destinat crescătorilor de suine s-a calculat prin înmulţirea capacităţii de producţie în condiţii minime de bunăstare, echivalent UVM, în funcţie de categoriile de suine, respectiv suine la îngrăşat şi/sau animale de reproducţie (scroafe şi/sau scrofiţe montate) cu cuantumul de 100 euro/UVM.

Ajutorul de stat destinat crescătorilor de păsări s-a calculat prin înmulţirea capacităţii de producţie în condiţii minime de bunăstare, echivalent UVM, în funcţie de categoriile de păsări, respectiv pui de carne, pui de curcă, găini de reproducţie rase grele şi/sau tineret de reproducţie, găini ouătoare şi/sau tineret de înlocuire, precum şi pui de găină eclozionaţi şi/sau pui de curcă eclozionaţi, cu cuantumul de 100 euro/UVM.

Valoarea totală a ajutorului ce poate fi acordată pentru fiecare beneficiar nu depăşeşte echivalentul în lei a 280.000 euro, la cursul de schimb valutar de 4,9334 lei pentru 1 euro.

Ordonanţa Guvernului nr. 12/2024 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectoarele suin şi avicol, în perioada 1 august 2022 – 31 august 2023, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Sursa foto: Pexels/Italo Melo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *