Prețul laptelui la poarta fermei: Observatorul European al Laptelui a revizuit în minus datele aferente lunii aprilie; statisticile sunt raportate de statele membre

Prețul laptelui la poarta fermei: Observatorul European al Laptelui a revizuit în minus datele aferente lunii aprilie; statisticile sunt raportate de statele membre Prețul laptelui la poarta fermei: Observatorul European al Laptelui a revizuit în minus datele aferente lunii aprilie; statisticile sunt raportate de statele membre

Observatorul European al Laptelui a publicat recent datele aferente lunii mai. Consultând documentul am descoperit că prețul mediu național aferent lunii aprilie a fost modificat: nu mai este 56,70 euro/100 kg, ci 48,05 euro/100 kg, adică 2,42 lei per litru!

Cercetând mai atent, am observat că și în cazul altor state membre au fost operate modificări, în minus: Belgia, de la 45,56 euro/100 kg, la 43,61 euro/100 kg; Bulgaria, de la 44,89 euro/100 kg la 43,63 euro/100 kg; Cehia, de la 49,84 euro/100 kg la 48,45 euro/100 kg; Germania, de la 49,76 euro/100 kg la 46,54 euro/100 kg. 

La nivelul UE, prețul mediu a fost modificat în minus de la 48,83 euro/100 kg, la 47,55 euro/100 kg. Chiar dacă a fost modificat drastic în minus, prețul mediu în România a rămas un strop mai mare decât media europeană. 

De precizat că prețurile medii aferente lunilor anterioare au rămas neschimbate pentru toate statele membre, numai cel din aprilie a fost modificat.

Lantulalimentar.ro a semnalat în articolul ”PREȚUL LAPTELUI: văcarii români stau mai bine, cel puțin statistic, decât colegii lor din cele mai multe țări europene …” revirimentul prețului laptelui la poarta fermei, prețul mediu oficial publicat de Observatorul European al Laptelui nefiind însă recunoscut de crescătorii de vaci pentru lapte membri ai grupurilor de profil de pe facebook. Atenție, datele sunt comunicate de statele membre, nu sunt colectate de funcționarii de la Bruxelles. Unii comentatori, luați de valul indignării, au confundat emitentul prețurilor medii cu autorul articolului și au adresat injurii jurnalistului. E bine de precizat: site-ul Lantulalimentar.ro nu dispune de resurse pentru a colecta date la nivel național pentru a calcula un preț mediu: cel mult poate face un sondaj pentru a afla prețuri din diferite ferme și zone!

Reamintesc că prețul laptelui la poarta fermei a scăzut, începând din toamna anului trecut, în toate statele membre ale Uniunii Europene. În România, scăderea a fost de la 2,80 lei/l, chiar 3 lei per litru, după cum au afirmat unii reprezentanți ai sectorului, la 2 lei – 2,30 lei per litru și chiar sub 2 lei. Sunt crescători de vaci pentru lapte în zona montană care vând laptele și cu prețul de 1 lei per litru.

Pentru luna mai, prețul mediu în România este 48,52 euro/100 kg, adică 2,45 lei/litru. La nivelul UE, media este de 46,64 euro/100 kg.

Prețul laptelui la poarta fermei: Observatorul European al Laptelui a revizuit în minus datele aferente lunii aprilie; statisticile sunt raportate de statele membre

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *