Anul trecut, în România, a fost produsă o cantitate totală de brânzeturi de 96.240 de tone, cea mai mare din ultimii 16 ani.
Astfel, în 2003, cantitatea totală a fost, potrivit datelor Eurostat, de 48.100 t. Anul următor a sărit la 57.700 7, apoi, în următorul an, a fost 65.550 t.
În 2015 a atins 81.650 t, apoi a crescut gradual până anul trecut.
Brânza de vacă deține supremația, cantitatea produsă fiind 81.560 tone. Brânza de oaie a însumat 3370 t. Cantitatea de brânză de capră a fost de 1470 t. Alte sortimente de brânză ( de bivoliță și brânzeturi mixte ) au ajuns la o cantitate totală de 9840 t.
Anul trecut, România a exportat o cantitate totală de 14478 t, din care 12592 t pe piața europeană și 1886 pe piața extra-comunitară.
Pe piața europeană, principala destinație a brânzeturilor românești este Grecia, 6052 t, urmată de Italia, 2967 t. Mai vindem brânză în Spania ( 810 t ), Marea Britanie ( 729 t ), Bulgaria ( 608 t ), Austria ( 358 t ) și Germania ( 249 t ), Franța ( 181 t ). Slovacia ( 98 t ) și Olanda ( 71 t ).
Pe piața extra-comunitară, cea mai mare cantitate de brânză a fost exportată în Liban, 589 t. O cantitate de 449 t, a fost livrată pe piața din Rep. Moldova. O altă cantitate, 409 t a ajuns, a ajuns în Statele Unite. 192 t au fost vândute pe piața libiană, 133 t în Serbia. În Arabia Saudită, au ajuns 85 t. Cantități nesemnificative au ajuns și în Albania ( 13 t ), Kosovo ( 8 t ), Taiwan ( 4 t ) și Elveția ( 1 t ).
Anul trecut, România a importat 69 980 t, principalul furnizor fiind Germania, 31 828 t. Mai importăm brânzeturi din Polonia ( 13 955 t ), Italia ( 5 969 t ), Ungaria ( 4 182 t ).
România deține două sortimente de brânză protejate la nivel european: telemeaua de Ibănești și telemeau de Sibiu. Procesatorul din Ibănești are licență de export și vinde atât pe piața europeană, cât și în Statele Unite. Producătorii din Sibiu nu au drept de export, producția de brânză obținută în stânile lor fiind destinată exclusiv pieței interne.