E aproape ca și cum ar fi un clasic ragù alla bolognese dar nu e. E un sos de post dar dacă rumenim inițial nucile măcinate în tigaie și le adăugăm în sos, gustul final va fi unul complex, bogat și nuanțat. Nu are practic nimic de invidiat la ce cu carne, dar obținem un preparat de post/vegan, cu valoare nutritivă comparabilă. Este rapid de făcut și foarte potrivit când vrem ceva cald, bun la gust și sănătos dar fără mare bătaie de cap.
Ingrediente pentru 4 porții de paste cu sos de roșii și nuci
400 g tagliatelle sau spaghetti
800 g conservă de roșii tip passata
1 ceapă mare
1 morcov
1 tulpină de țelină
1 cățel de usturoi
100 g de nuci măcinate
ulei, sare, piper, dafin
opțional, puțin ardei sau paprika iute
Procedeu
Fierbem de o parte pastele, conform indicațiilor de pe ambalaj, le scurgem când sunt gata. Dacă trebuie să mai așteptăm până e gata sosul, le lăsăm scurse în oală, cu puțin ulei, ca să nu se lipească între ele.
În paralel, pregătim rapid sosul.
Într-o tigaie antiaderentă, se transferă nucile mărunțite grosolan, nu fin, și la foc mic se rumenesc 1-2 minute, amestecându-le permanent. Trebuie să se usuce dar să nu se ardă. Când sunt gata, se transferă pe o farfurie și folosim în continuare tigaia pentru sos.
Se toacă fin țelina, morcovul și ceapa. Se zdrobește usturoiul cu lama unui cuțit, mărunțindu-l bine.
În câteva linguri de ulei adăugate în tigaie, se sotează rapid acest amestec aromatic, la foc mediu. După circa 3-4 minute, timp în care amestecăm pentru a împiedica legumele să se ardă, adăugăm și nucile rumenite anterior.
Amestecăm rapid totul și adăugăm conserva de roșii și o frunză de dafin.
Se acoperă tigaia cu un capac și se continuă la foc mic circa jumătate de oră. Spre final se potrivește de sare și piper.
Când sosul e gata, adăugăm pastele fierte și scurse, amalgamăm și pastele cu sos de roșii și nuci sunt practic gata.
Se servește cald, la moment, cu piper proaspăt măcinat deasupra și eventual busuioc proaspăt.