Omul care tot stoarce zeamă electorală din pătlăgică

Pătlăgele roșii ca drapelul partidului

Prezent în data de 11 mai la Galați, pentru promovarea candidaților PSD la alegerile europarlamentare din 26 mai, președintele partidului, Liviu Dragnea, a făcut următoarea afirmație:

”Pentru că alocăm bani și mai mulți, alocăm bani și pentru încălzirea serelor, pentru că vreau să acoperim și lunile de iarnă cu tomate românești. E greșit că vrem asta?”

Există în derulare programul ”Tomate românești”, prin care cultivatorii de roșii încasează 3000 de euro/1000 mp spații protejate/2 tone de roșii livrate pe piață. Banii sunt plătiți prin direcțiile agricole, care au și dreptul de verificare a respectării condițiilor de către beneficiari. Când programul a fost lansat, în primăvara anului 2017, ministrul Agriculturii Petre Daea a afirmat că scopul acestui program este să reducă importurile de tomate, prin stimularea legumicultorilor să producă roșii în sere și solarii, în lunile când nu pot fi obținute în câmp, inclusiv în lunile de iarnă. De promisiunea ministerială s-a ales praful, fiindcă fermierii nu au reușit să producă nici măcar până la sfârșitul lunii mai, aceștia solicitând prelungirea termenului de predare a celor două tone de tomate până la 15 iunie. Guvernul a emis o HG și termenul a fost prelungit întocmai. Legumicultorii cu solarii nu au avut capacitatea să producă în primele luni ale anului. Liviu Dragnea promite acum ”mai mulți bani” pentru dotarea serelor cu instalații de încălzire. Numai a serelor ( spații protejate construite din sticlă) ? Nu și a solariilor ( spații protejate construite din folie de nylon ) ?

Destui bani au fost acordați tocmai ca legumicultorii să producă roșii în lunile reci. N-au produs. N-au avut instalații de încălzire. Le mai trebuie și instalații de iluminat. Pentru acelea probabil vor fi dați alți bani. Da, e greșit să acorzi un ajutor de stat, fără argumente temeinice, după cum prevăd tratatele europene. E greșit, totodată, să mai dai niște mii de euro unor legumicultori, pentru a achiziționa instalații de încălzire, ca să încerce să producă roșii și în lunile reci, când deja le-ai dat câteva mii de euro să producă roșii în lunile reci, neavând instalații de încălzire. Bazinele legumicole producătoare de roșii coincid cu bazinele electorale ale PSD: Teleorman, Olt, Giurgiu, Galați, etc. Liviu Dragnea a făcut din tomata românească o chestiune națională, afirmând că este ”sănătoasă”, dar datele statistice publicate de ANSVSA relevă că, dimpotrivă, roșiile produse în România pentru comercializare au avut cele mai numeroase probe cu depășiri ale nivelului maxim admis de reziduuri de pesticide.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *