Nu e vorba numai de o alimentație sănătoasă. Aceste patru lucruri vă vor maximiza șansele de a ajunge să trăiți 100 de ani – expert în longevitate

Redacția 3 iunie 1 comentarii 13471 vizualizări
alimentatie sanatoase, fitness, longevitate, exercitii fizice Sursa foto: Igor Mojzes | Dreamstime.com

Se știe că o alimentație sănătoasă este extrem de importantă pentru a avea o sănătate bună și pentru a nu muri prematur. Însă dieta nu este întotdeauna suficientă, mai ales când vine vorba de longevitate.

Zonele albastre, cele cinci locuri din întreaga lume în care mai mulți oamenii ajung la vârsta de 100 de ani decât în orice alte locuri, par să dețină toate răspunsurile pentru a trăi cât mai mult timp posibil. Dar un expert a declarat, pentru publicația Business Insider (BI), că există patru lucruri pe care le putem face pentru a ne crește longevitatea, indiferent unde trăim.

Cât de mult trăiește o persoană se reduce în mare parte la genele sale, la circumstanțele vieții și la lucruri pe care nu le putem prezice, a declarat Alyson van Raalte, care conduce cercetările privind inegalitățile în ceea ce privește durata de viață la Institutul Max Planck pentru Cercetări Demografice din Germania. De exemplu, gemenii identici vor avea probabil o durată de viață similară, chiar dacă unul dintre ei mănâncă mai bine și face mai multă mișcare decât celălalt – cu excepția cazului în care se întâmplă ceva neașteptat, cum ar fi ca unul dintre ei să se îmbolnăvească sau să fie implicat într-un accident.

Cu toate acestea, a spus van Raalte, există anumite lucruri pe care le puteți face pentru a vă maximiza șansele de a trăi până la 100 de ani.

Nu fumați

Faptul de a nu fuma este singurul factor legat de stilul de viață care s-a dovedit că vă ajută să trăiți mai mult, a spus van Raalte. Locurile în care oamenii trăiesc în medie cel mai mult timp – Asia de Est pentru femei și Europa de Vest pentru bărbați – sunt, de asemenea, locurile în care este cel mai puțin probabil ca oamenii să se apuce de fumat.

Faceți exerciții fizice

„Trebuie să faceți un fel de exerciții fizice”, a spus van Raalte.

Totuși, nu există nicio dovadă că un tip de exercițiu este mai bun pentru longevitate decât altul, deoarece ar fi dificil să îi ceri unei persoane să facă doar o singură activitate pentru întreaga viață și să o studiezi, a spus ea.

Cercetările sugerează că o combinație de antrenament cardio și de forță este cea mai bună pentru sănătate.

Păstrați-vă mintea activă

Pe lângă menținerea în formă fizică, o minte activă este, de asemenea, importantă pentru longevitate, a declarat van Raalte.

Heidi Tissenbaum, profesor de biologie moleculară, celulară și oncologică, care cercetează durata de viață, a declarat anterior pentru BI că unul dintre elementele de bază ale longevității este crearea de noi conexiuni în creier prin activități precum cititul și învățarea de noi abilități.

alimentatie sanatoase, fitness, longevitate, exercitii fizice
Cititul menține mintea în formă bună. (Sursa foto: PxHere)

Creați-vă o rețea socială

Oamenii din sudul Europei tind să trăiască mai mult decât cei din nordul Europei și, de asemenea, tind să aibă legături familiale mai puternice, a spus van Raalte. În nordul Europei, oamenii sunt mai predispuși să își pună membrii mai în vârstă ai familiei în centre de îngrijire și să trăiască separat.

Această diferență în ceea ce privește durata de viață ar putea fi cauzată de diferențele de climă, de obiceiurile de fumat sau de alți factori, dar socializarea pare să fie în continuare importantă pentru longevitate, a spus ea.

Profesorul gerontolog Rose Anne Kenny a declarat anterior că a avea prietenii puternice pare să fie la fel de important pentru longevitate ca și dieta și exercițiile fizice.

Sursa foto: Igor Mojzes | Dreamstime.com

Citește și Grăsimea care îți poate reduce riscul de moarte timpurie / Acest ulei este, de asemenea, bogat în acid oleic, care poate scădea colesterolul și reduce inflamația

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *