Fermieri şi procesatori din 13 ţări participă, de vineri până duminică, la ediţia a doua a Festivalului European BIO şi al Tradiţiilor Locale, pe Platoul Fâncel din comuna mureşeană Ibăneşti, acesta fiind al doilea cel mai mare eveniment european în domeniul agriculturii ecologice, după conferinţa europeană bio organizată anual de IFOAM EU, transmite Agerpres.
Preşedintele BIO România, Marian Cioceanu, a precizat, într-un comunicat de presă, că a doua ediţie a Festivalului European BIO şi al Tradiţiilor Locale îl are ca preşedinte de onoare pe prinţul Dimitrie Sturza şi se derulează sub patronajul onorific al prim-ministrului României.
Festivalul European BIO este organizat de către Asociaţia BIO România, în parteneriat cu Polska Ecologica, Prefectura Mureş, Consiliul judeţean Mureş şi Asociaţia Comunelor din Valea Gurghiului.
Festivalul European BIO se înscrie în acţiunile de conştientizare şi promovare a beneficiilor agriculturii şi alimentelor BIO
Organizatorii susţin că acest eveniment este extrem de important pentru creşterea imaginii României, întrucât în calitate de gazdă a festivalului European BIO, devine un reper în promovarea agriculturii ecologice la nivel european şi urmăreşte promovarea producătorilor locali şi tradiţiilor autentice, prin consolidarea economiei rurale.
Festivalul European BIO se înscrie în acţiunile de conştientizare şi promovare a beneficiilor agriculturii şi alimentelor BIO, ocazionate de sărbătorirea agriculturii BIO în luna septembrie în toate ţările membre Uniunii Europene, ziua de 23 septembrie fiind desemnată de Comisia Europeană “Ziua europeană a produselor ecologice”.
La fiecare ediţie a festivalului există o ţară invitată de onoare, care prezintă atât produsele bio, cât şi cultura şi tradiţiile ţării respective, în acest an Polonia fiind desemnată “Guest Country”.
Astfel, Polonia va fi prezentă la Ibăneşti cu peste 20 de firme bio, nouă corturi şi şase bucătari, care vor oferi publicului prezent preparate culinare tradiţionale poloneze. Pe lângă Polonia şi România, la Festivalul European BIO şi al Tradiţiilor Locale au confirmat participarea fermieri şi procesatori bio din Italia, Austria, Cehia, Slovacia, Lituania, Ungaria, Bulgaria, Grecia, Republica Moldova, Georgia şi Ucraina.
Pe parcursul festivalului, pe Platoul Fâncel sunt anunţate prezentări de produse ale expozanţilor şi sponsorilor prezenţi la eveniment, prezentări ale tradiţiei şi folclorului din unele ţări europene prezente la festival, vizite la fermieri bio şi obiective turistice de pe Valea Gurghiului, dar şi concursul “Cel mai bun produs bio al festivalului” pe diferite categorii de alimente şi băuturi bio.