În cazul apariţiei unui focar de pestă porcină nu vor mai fi sacrificaţi toţi porcii, ci se va acţiona pe fiecare sector în parte, a declarat, vineri, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, după vizita premierului Marcel Ciolacu la ministerul de resort.
„Ca ministru al Agriculturii, mă interesează partea de zootehnie. Partea de zootehnie cade şi în sarcina ANSVSA, iar, din discuţiile pe care le-am avut cu preşedintele ANSVSA, nu se mai ia decizia de a se ucide toţi aceşti porci. Se ia pe fiecare sector în parte. Dacă într-o unitate de producţie avem 15 unităţi de îngrăşare, se limitează pe primele două, se încearcă să se stea 30 de zile în carantină şi, dacă se salvează celelalte unităţi de îngrăşare, nu trebuie sacrificaţi toţi porcii. Decizia este luată, s-a făcut această practică, am făcut-o împreună cu preşedintele ANSVSA şi a avut succes în zona de Timişoara”, a afirmat Barbu, citat de Agerpres.
Un focar de pestă porcină africană a fost confirmat la o exploataţie din localitatea Fântânele, trebuind să fie ucise şi ecarisate aproximativ 49.000 de animale din toate cele 20 de hale ale fermei, a informat, joi, Prefectura Constanţa.
Potrivit sursei citate, ca urmare a buletinelor de analiză efectuate pe 15 ianuarie, a fost confirmată pesta porcină africană la nivelul halei nr. 20 din cadrul unei societăţi comerciale din Fântânele, după ce anterior, pe 8 ianuarie, virusul fusese confirmat cu privire la hala nr. 14.
„Având în vedere viteza mare de propagare a virusului, precum şi contagiozitatea ridicată a acestuia, cu posibilitatea propagării şi la exploataţiile din teritoriul adiacent fermei, se impune uciderea imediată şi ecarisarea întregului efectiv de animale din exploataţie şi distrugerea tuturor materialelor cu risc din focar prin metoda alternativă de neutralizare – îngropare – în zona aprobată de autorităţile competente. Sunt afectate aproximativ 49.000 de exemplare din cele 20 de hale ale exploataţiei”, reiese dintr-un comunicat transmis de Instituţia Prefectului – Judeţul Constanţa.
Până la data de 15 ianuarie, conform datelor Serviciului Control Sănătate şi Bunăstare Animală din cadrul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Animalelor Constanţa, au fost ucişi şi îngropaţi circa 1.250 de porci aparţinând exploataţiei din hala 14.