Ministrul Agriculturii, despre rachetele antigrindină: Voi lua decizia împreună cu fermierii / Agricultorii cred că acestea favorizează apariția secetei

ministrul agriculturii, rachete anti-grindina, grindina, fermieri Sistem antigrindină (Sursa foto: Wikimedia Commons / State Military Scientific-Technical Center „Delta”)

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat, luni, în privinţa lansării rachetelor antigrindină, că va avea o întâlnire cu toate formele asociative din domeniu şi cu fermierii care nu fac parte din aceste structuri, iar decizia va fi luată împreună, în funcţie de procedurile care vor fi aprobate de către minister, prin ordin comun, transmite Agerpres.

„Instituţia care se ocupă cu antigrindina în România este subordonată Ministerului Agriculturii. Ministerul Agriculturii are departament de situaţii de urgenţă. Bineînţeles, săptămâna aceasta, cred că mâine, voi avea o întâlnire cu toate formele asociative din agricultură la Ministerul Agriculturii şi sunt invitaţi şi fermierii care nu fac parte din aceste forme şi, bineînţeles, că această decizie o vom lua împreună ca atât managementul din cadrul acestei instituţii, cât şi managementul situaţiilor de urgenţă din cadrul Ministerului Agriculturii să colaboreze mult mai mult”, a precizat Barbu, la Parlament.

El a spus că lansarea acestor rachete antigrindină depinde de mai mulţi factori.

„Este în funcţie de cum operaţionează aceşti oameni sistemul, e în funcţie de cum vin norii, câtă încărcătură de grindină au şi atunci sunt lansate aceste rachete. Dar, aşa cum am spus, vom încerca să unim, pentru că Ministerul Agriculturii, având o instituţie în subordine, eu cred că este direct răspunzător de acest lucru. De aceea, cred că cele două instituţii de situaţii de urgenţă din cadrul Ministerului Agriculturii, cât şi Agenţia antigrindină trebuie să lucreze mult mai bine şi bineînţeles vor lucra după normele pe care le voi aproba prin ordin”, a mai explicat ministrul.

Întrebat cine sunt fermierii care au cerut efectiv să nu se mai folosească aceste rachete, Florin Barbu a spus: „Sunt foarte mulţi la fermieri, vin din zona Prahova, vin din zona Vrancea, vin din zona Iaşi, Vaslui, dar am spus că voi lua decizia împreună cu fermierii, voi lua decizia în funcţie de procedurile care vor fi aprobate de către Ministerul Agriculturii, prin ordin comun”.

Agricultorii cred că folosirea rachetelor antigrindină favorizează apariția secetei. În zonele unde sunt instalate a scăzut semnificativ cantitatea de precipitații în ultimii ani, a declarat vicepreședintele Forumului Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România, Teofil Dascălu.

Sistem antigrindină (Sursa foto: Wikimedia Commons / State Military Scientific-Technical Center „Delta”)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *