Medicii au stabilit ce alimente au efect antiinflamator / Portocalele, somonul, roșiile si uleiul de măsline, în fruntea listei

somon antiinflaamtor Sursa foto: Pexels

Una dintre cele mai bune modalități de a reduce inflamația în organism nu constă în dulapul cu medicamente, ci în frigider. Potrivit health.harvard.edu, urmând o dietă antiinflamatoare, poți lupta cu succes împotriva inflamației. Specialiștii au explicat ce alimente au efect antiinflamator.

Sistemul imunitar se activează atunci când corpul recunoaște orice este străin, cum ar fi un microb invadator, polen de plante sau substanțe chimice. Acest lucru declanșează, adesea, un proces numit inflamație. Crizele intermitente de inflamație, îndreptate către invadatori cu adevărat amenințători, protejează sănătatea.

În ce situații inflamația devine inamic

Cu toate acestea, uneori inflamația persistă, zi de zi, chiar și atunci când nu ești amenințat de un invadator străin. Atunci inflamația poate deveni inamicul tău. Multe boli majore care ne afectează – inclusiv cancerul, bolile de inimă, diabetul, artrita, depresia și Alzheimer – sunt legate de inflamația cronică.

Vezi detalii

Unul dintre cele mai puternice instrumente de combatere a inflamației vine nu de la farmacie, ci de la magazinul alimentar. „Multe studii experimentale au arătat că unele componente ale alimentelor sau băuturilor pot avea efecte antiinflamatorii”, spune dr. Frank Hu, profesor de nutriție și epidemiologie, în cadrul Departamentului de Nutriție de la Școala de Sănătate Publică Harvard.

Alege alimentele care au un efect antiinflamator și poți reduce riscul de îmbolnăvire. Alegele, în mod constant, pe cele greșite și poți accelera procesul de boală inflamatorie.

Ce alimente provoacă inflamație și trebuie evitate/limitate

  • carbohidrați rafinați, cum ar fi pâinea albă și produse de patiserie
  • cartofi prăjiți și alte alimente prăjite
  • băuturi carbogazoase și alte băuturi îndulcite cu zahăr
  • carne roșie (burgeri, fripturi) și carne procesată (hot dog, cârnați)
  • margarina și untura

Riscurile pentru sănătate ale alimentelor inflamatorii

„Unele dintre alimentele care au fost asociate cu un risc crescut de boli cronice, cum ar fi diabetul de tip 2 și bolile de inimă, sunt, de asemenea, asociate cu excesul de inflamație. Nu este surprinzător, deoarece inflamația este un mecanism important de bază pentru dezvoltarea acestor boli”, spune dr. Hu.

Alimentele nesănătoase contribuie, de asemenea, la creșterea în greutate, care este, în sine, un factor de risc pentru inflamație. Cu toate acestea, în mai multe studii, chiar și după ce cercetătorii au luat în considerare obezitatea, legătura dintre alimente și inflamație a rămas, ceea ce sugerează că o creștere în greutate nu este singura cauză. „Unele dintre componentele sau ingredientele alimentare pot avea efecte independente asupra inflamației, peste aportul caloric crescut”, spune dr. Hu.

Ce alimente au efect antiinflamator

  • roșii
  • ulei de măsline
  • legume cu frunze verzi, cum ar fi spanacul și varza kale
  • nuci
  • migdale
  • pește gras precum somonul, macroul, tonul și sardinele
  • fructe precum căpșuni, afine, cireșe și portocale

Beneficiile alimentelor antiinflamatoare

Pe de altă parte, există băuturile și alimentele care reduc inflamația și, odată cu aceasta, și riscul de boli cronice, spune dr. Hu. El pune pe listă în special fructe și legume, cum ar fi afinele, merele și legumele cu frunze verzi, care sunt bogate în antioxidanți naturali și polifenoli – compuși cu efect protector prezenți în plante, au această proprietate.

Studiile au asociat, de asemenea, nucile cu markeri reduși ai inflamației și un risc mai scăzut de boli cardiovasculare și diabet. De asemenea, cafeaua, care conține polifenoli și alți compuși antiinflamatori, poate proteja și împotriva inflamației.

Dieta antiinflamatoare te poate ajuta să te menții sănătos

Pentru a reduce nivelurile de inflamație, urmează o dietă generală sănătoasă. Dacă ești în căutarea unui plan alimentar care să urmeze îndeaproape principiile alimentației antiinflamatorii, ia în considerare dieta mediteraneană, care este bogată în fructe, legume, nuci, cereale integrale, pește și uleiuri sănătoase.

Pe lângă reducerea inflamației, o dietă mai naturală, mai puțin procesată poate avea efecte notabile asupra sănătății tale fizice și emoționale. „O dietă sănătoasă este benefică nu numai pentru reducerea riscului de boli cronice, ci și pentru îmbunătățirea stării de spirit și a calității generale a vieții”, explică dr. Hu.

 

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *