Unii vorbesc astăzi despre aşa-numitul “lanţ alimentar scurt”, adică despre şansa agricultorului de a-şi vinde produsele gospodăriei sale direct cumpărătorului, fără ca acestea să mai treacă prin alte mâini. Alţii încurajează la ţară iniţiativa privată, încercând să trezească în agricultorul român spiritul antreprenorial. În fine, alţii vin şi spun că degeaba produce fermierul român hrană de calitate, dacă nu o promovează cum se cuvine. Familia Băbu din Novacii Gorjului a reuşit să întrunească toate aceste cerinţe: vinde produsele stânii sale direct turiştilor, dovedeşte din plin că are spirit antreprenorial, iar promovare a învăţat să facă mai bine decât un agent publicitar. Unde mai pui că toate acestea se întâmplă undeva, la mare înălţime, în creierii Parângului, în împărăţia stâncilor de granit şi a jnepenişurilor, scrie într-un reportaj publicat de revista Formula AS.
E incredibil câtă lume poate aduna la un loc stâna turistică a familiei Băbu! Zeci de maşini parcate, ca la un târg de ţară. În curtea stânii, înghesuială mare. Unii stau la rând, să cumpere porţia de tocană de oaie, specialitatea zonei, şi porţia de clătite cu dulceaţă de afine. Alţii îşi fac poze cu clopul ciobănesc pe cap şi cu cojocul miţos în spinare. Mulţi admiră priveliştea şi o fotografiază: spre apus se înşiră versanţii stâncoşi şi măreţi ai Parângului, desprinşi din creasta principală spre Jieţ. În fine, nu puţini turişti îi răsfaţă pe măgăruşii strânşi de prin împrejurimi, învăţaţi să primească biscuiţi şi alte dulciuri din mâna vizitatorilor. “Transalpina a venit peste noi, nu noi am venit după asfaltarea drumului” spune Marioara Băbu, aşezată la o masă mică, în încăperea amenajată pentru vizitatori, plină cu velinţe şi costume populare, din ungurenimea Gorjului, din Ţinutul Momârlanilor şi din Mărginimea Sibiului.
Turişti de toate categoriile şi toate rangurile, inclusiv politicieni cunoscuţi, s-au perindat pe lângă pirostriile cu ceaune mari, în care fierbe tocanul, dar şi mămăliga. Tocan bun, ciobănesc, din carne de oaie muiată în seu topit. Mâncării de aici i s-a dus vestea. Într-o zi din iunie, anul acesta, gazdele s-au pomenit în bătătura stânii cu Simona Halep, cea mai iubită sportivă a României. Fireşte că turiştii au sărit ca din arc ca să-şi facă poze cu Simona, care se afla într-o mini-vacanţă, după ce participase la un eveniment sportiv organizat la Cluj. Nişte amici îi recomandaseră ca, în drum spre Bucureşti, să meargă peste Parâng, pe Transalpina şi, musai, să oprească la Stâna Ştefanu, pentru bunătăţile de aici.
Citește reportajul integral pe formula-as.ro