Locul din Munții Parâng unde a ajuns Simona Halep; turiștii se înghesuie aici pentru tocanul de oaie

Locul din Munții Parâng unde a ajuns Simona Halep; turiștii se înghesuie aici pentru tocanul de oaie Locul din Munții Parâng unde a ajuns Simona Halep; turiștii se înghesuie aici pentru tocanul de oaie

Unii vorbesc astăzi despre aşa-numitul “lanţ alimentar scurt”, adică despre şan­sa agricultorului de a-şi vinde pro­dusele gospodăriei sale direct cumpărătorului, fă­ră ca acestea să mai treacă prin alte mâini. Alţii încu­rajează la ţară iniţiativa privată, încercând să trezească în agricultorul român spiritul antre­pre­norial. În fine, alţii vin şi spun că degeaba produce fermierul român hrană de calitate, dacă nu o promovează cum se cuvine. Familia Băbu din No­vacii Gorjului a reuşit să întrunească toate aceste cerinţe: vinde produsele stânii sale direct turiştilor, dovedeşte din plin că are spi­rit antreprenorial, iar promo­va­re a învăţat să facă mai bi­ne decât un agent publi­citar. Unde mai pui că toate aces­tea se întâmplă undeva, la mare înălţime, în creierii Pa­rân­gului, în împărăţia stân­cilor de granit şi a jnepeni­şu­rilor, scrie într-un reportaj publicat de revista Formula AS.

E incredibil câtă lume poate aduna la un loc stâ­na turistică a familiei Băbu! Zeci de maşini parcate, ca la un târg de ţară. În curtea stânii, înghesuială mare. Unii stau la rând, să cumpere porţia de tocană de oaie, specialitatea zonei, şi porţia de clătite cu dulceaţă de afine. Alţii îşi fac poze cu clopul ciobănesc pe cap şi cu cojocul miţos în spinare. Mulţi admiră priveliştea şi o fotografiază: spre apus se înşiră ver­san­ţii stâncoşi şi măreţi ai Parângului, desprinşi din creasta principală spre Jieţ. În fine, nu puţini turişti îi răsfaţă pe măgăruşii strânşi de prin împre­jurimi, învăţaţi să primească biscuiţi şi alte dulciuri din mâna vizitatorilor. “Transalpina a venit peste noi, nu noi am venit după asfaltarea drumului” spune Marioara Băbu, aşezată la o masă mică, în încăperea amenajată pentru vizitatori, plină cu ve­linţe şi costume populare, din ungurenimea Gor­jului, din Ţinutul Momârlanilor şi din Mărginimea Sibiului.

Turişti de toate categoriile şi toate rangurile, inclusiv politicieni cunoscuţi, s-au perindat pe lângă pirostriile cu ceaune mari, în care fierbe tocanul, dar şi mămă­liga. Tocan bun, ciobănesc, din carne de oaie muia­tă în seu topit. Mân­cării de aici i s-a dus vestea. Într-o zi din iunie, anul acesta, gazdele s-au po­menit în bătă­tura stânii cu Simona Halep, cea mai iubită sportivă a României. Fireşte că turiştii au sărit ca din arc ca să-şi facă poze cu Simona, care se afla într-o mini-vacanţă, după ce participase la un eveniment sportiv organizat la Cluj. Nişte amici îi recomandaseră ca, în drum spre Bucu­reşti, să meargă peste Parâng, pe Transalpina şi, musai, să oprească la Stâna Ştefanu, pentru bunătăţile de aici.

Citește reportajul integral pe formula-as.ro

Locul din Munții Parâng unde a ajuns Simona Halep; turiștii se înghesuie aici pentru tocanul de oaie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *