Lipsa angajaţilor calificaţi le creează probleme proprietarilor de pensiuni din Clisura Dunării: Caută elevi care vor să lucreze pe perioada vacanţei și străini / Personalul de bucătărie, cel mai greu de găsit

pensiuni, angajati, clisura dunarii, elevi Sursa foto: Pixabay/wal_172619

În plin sezon estival, proprietarii de pensiuni din Clisura Dunării spun că au probleme cu forţa de muncă. Aceştia acuză lipsa angajaţilor calificaţi în meserii precum cele de bucătar sau ospătar, dar şi a celor necalificaţi, cum ar fi cameristele sau îngrijitorii, anunță Agenția de presă Rador, care citează Radio Craiova.

Pentru a acoperi deficitul, prestatorii de servicii turistice apelează la elevii care vor să lucreze pe perioada vacanţei, dar recrutează personal şi din ţări asiatice sau alte zone ale României.

„Noi am încercat să formăm oameni, ceea ce este foarte greu, pentru că nu mai sunt școli profesionale. Este o meserie destul de bănoasă, dar nu mai există personalul care să iubească această meserie. Să lucrezi în domeniul HoReCa e dificil în zilele noastre”, spune managerul unei pensiuni, Octavian Leca.

„E o problemă pe care o întâmpinăm la începutul fiecărui sezon. Forța de muncă este deficitară. Căutăm tineri pentru ospătari, barmani, dar cel mai greu găsim personal pentru bucătărie, pentru că acolo se cere cât de cât specializare”, susține ghidul turistic Alin Subțire.

În Mehedinți, procentul șomajului depășește 7%, fiind unul din cele mai mari din țară.

„Căutăm cameriste, nu găsim, și cred că ne vom adresa unei agenții pentru a aduce forță de muncă din străinătate”, transmite proprietara unei pensiuni, Florentina Muhnici.

Citește și Cât câștigă în medie angajații din industria ospitalității / Salariile mici din HoReCa și Turism fac aceste industrii mai puțin atractive chiar dacă scot mai multe joburi pe piața muncii

Sursa foto: Pixabay/wal_172619

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *