Inteligența artificială în zootehnie / Ar putea ajuta la atenuarea bolilor la vaci în perioada de tranziție

Inteligența artificială a ajuns și în zootehnie Foto: Pexels

Vacile aflate în perioada de tranziție (trei săptămâni înainte de fătare și trei săptămâni după fătare) sunt expuse unor afecțiuni specifice. Inteligența artificială poate să atenueze bolile vacilor specifice acestei perioade.

Fermierii spun că multe probleme de sănătate ale vacilor pot trece neobservate în această perioadă. Dar boli precum metrita și mastita cetozică, care apar la începutul lactației, pot fi atenuate sau prevenite prin optimizarea managementului și a îngrijirii sănătății animalelor. Aici intervine inteligența artificială.

Predicta Guardian poate identifica acele animale care prezintă cel mai mare risc. Predicta Guardian este un instrument de inteligență artificială conceput pentru fermierii din sectorul laptelui.

Inteligența sa artificială a fost antrenată pe sute de mii de vaci de lapte pentru a învăța cum să detecteze animalele aflate în perioada de tranziție care sunt expuse riscului de boală specifică acestei perioade, la următoarea lactație, notează Fwi.co.uk.

Predictibilitate cu până la opt săptămâni înainte de apariția bolii

Predicta Guardian utilizează software-ul existent de gestionare a efectivelor din fermă pentru a analiza datele din registrul de lapte sau din contorul de lapte, împreună cu datele de reproducere din lactația anterioară a unei vaci, pentru a determina dacă o vacă este expusă riscului unor probleme de sănătate specifice acestei perioade. Aceste probleme nu ar putea fi detectate prin teste standard de sânge, lapte sau urină.

De asemenea, poate oferi notificări prin WhatsApp/SMS sau e-mail pentru vacile care sunt susceptibile de a suferi de boli în perioada de tranziție. Aceste alerte pot fi personalizate și pot fi trimise direct pe telefon sau e-mail.

Totodată, identifică animalele din preajma perioadei de tranziție care sunt expuse riscului de boli după următoarea fătare, deci cu șase până la opt săptămâni înainte de apariția cazului real de boală și cu mult înainte de apariția daunelor ireversibile.

Aplicația nu este deocamdată disponibilă în România, dar viteza cu care se dezvoltă acest domeniu va face ca în scurt timp să existe acces la astfel de aplicații peste tot în lume.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *