Importatorii români preferă mierea din Ucraina

Importatorii români preferă mierea din Ucraina Importatorii români preferă mierea din Ucraina

Inversare de situație în 2023 față de 2022 în ce privește importurile de miere din țările din afara Uniunii Europene: cantitatea de miere cumpărată din Ucraina de traderi/procesatori activi în România a depășit cantitatea de miere achiziționată din China.

Între 1 ianuarie – 24 decembrie 2023, România a importat din Ucraina 2496 t de miere, în timp ce cantitatea adusă din China a fost de 675 t. 

Anul trecut, România a importat 2612 t de miere chinezească și 536 t din Ucraina. 

O explicație a situației comerciale de anul acesta constă în scăderea drastică a prețului mediu plătit pentru mierea din Ucraina: 2,10 euro/kg, față de 2,74 euro/kg, plătit anul trecut. 

Prețul mierii din China, cea mai ieftină la nivel global, a înregistrat o ușoară creștere: 1,56 euro/kg, anul acesta, 1,43 euro/kg, anul trecut.  

În plus, mierea din China a picat deseori testul calității, probele analizate de laboratoare din diverse țări fiind adulterate: mierea este obținută prin utilizarea în amestec a unor siropuri de porumb, arțar, etc. 

Procesatorii români folosesc mierea din import pentru a o amesteca cu mierea din producție internă. Importurile de miere din țări din afara Uniunii Europene se ridică la aproximativ 4.000 de tone anual, în timp ce producția internă depășește 3-40.000 de tone. 

foto cover Lantulalimentar.ro

Importatorii români preferă mierea din Ucraina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *