Supa de ceapă inspirată din bucătăria franceză este tot ce poate fi mai potrivit pentru serile reci de toamă sau de iarnă: încălzește, e plină de gust, dă sațietate, combină alimentele vegetale cu brânzeturi și puțină pâine. Este și ușor de preparat dar are nevoie de ceva mai mult timp, circa 1h, deci ideală în zilele de weekend.
Se gătește întâi ceapa în tigaie, apoi pe final se gratinează la cuptor, cu crutoane sau felii de pâine prăjită și cașcaval ras – este foarte asemănător cu brânza Gruyère franțuzească prevăzută de rețeta clasică.
Ingrediente pentru 4 porții
500 g de ceapă albă
2 linguri de făină, poate fi și de năut
1 linguriță de zahăr
1/2 pahar de vin alb sec
1 frunză de dafin, opțional
500 g de supă limpede, vegetală sau de oase
ulei de măsline sau altul
puțin unt
felii de pâine prăjită
100 g cașcaval ras
Procedeu
Pentru a prepara supa de ceapă, începem prin a tăia ceapa în felii subțiri și o călim într-o tigaie mare cu ulei și unt circa 15-20 de minute. Amestecăm din când în când ca să nu se lipească.
Când devine translucidă, adăugăm făina și zahărul și amestecați până când făina capătă puțină culoare , 1-2 minute.
Stingem acum cu vin alb și îl lăsăm să se evapore. Când mirosul de alcool nu se mai simte, adăm supa fierbinte și frunza de dafin.
Completăm cu sare și piper și aducem la puncul de fierbere. Acoperm cratița și continuăm la foc mic timp de circa jumătate de oră, amestecând din când în când.
La final, transferăm supa în vase individuale din ceramică, adăugăm deasupra feliile de pâine prăjită și cașval ras. Dăm vasele la cuptor circa 10 minute, până când brânza se topește, și e gata.
Se servește caldă, cu piper proaspăt măcinat și eventual un strop de ulei de măsline.