Pizza cu banane și curry, în Suedia. După carbonara la cutie din UK, altă idee care tulbură somnul italienilor

pizza Suedia pizza cu banane si curry carbonara la conserva pizza cu ananas foto. smithsonianmag.com

Ca și cum nu era un afront suficient pizza cu ananas, ca să nu mai vorbim de carbonara la conservă lansată săptămâna trecută în UK, o altă pizza neobișnuită tulbură somnul italienilor: pizza cu banane și curry. Nu e doar o pizza făcută de vreun pizzaiolo excentric, e chiar o tendință, în Suedia. Dacă vă întrebați, cumva, dacă are și sos de roșii, ei, bine, are.

Pe valul creat de un cont al unei rețele sociale în care cineva posta tot felul de pizza de prin toată lumea, a făcut mare vâlvă cea mai sus descrisă – o asociere de gusturi total insolită, iar niște ziariști au ținut să-i ia urma. Printre ei, și una de la smithsonianmag.com. Mai exact, pizza cu: banane, brânză, curry și șuncă. Cea din imagine, gustată de Jessica Kelly.

„Era delicioasă. Dulceața delicată a bananeto, brânza și prosciutto sărate, gusturi intense, iar aroma de curry dă o notă în plus. Una peste alta, combinația funcționează”, spune ziarista.

Vezi detalii

Nu e clar de când există această combinație de topiinguri peste pizza în Suedia, dar probabil nu e ceva foarte nou. Ideea de a amesteca fructe exotide cu alimentele locale există de câteva decenii.

Combinații cu influențe din bucătăria creolă

Explică Richard Tellström, specialist în istoria alimentației la Universitatea din Stockholm: din anii 60, 70 încoace, în Suedia a existat un profund interes pentru gusturile polineziene, precum bananele și ananasul, care au început să își facă loc în cărțile de rețete.

„Există un interes pentru tot ce a însemnat Pacificul după cel de al doilea război mondial, și astea a creat un fel de cultură gastronomică polineziană postbelică, cam astfel aș explica această pizza”, spune el.

De exemplu: banane prăjite cu friptură este un fel din anii 60, se servea în unele restaurante. Sau, banane servite cu șuncă alături, ca o combinație gourmet pentru sâmbătă seara în familie în fața televizorului. Sau, în anii 70, un fel de mâncare de fiecare zi acasă putea fi carnați făcuți din șuncă, roșii, ananas și muștar. Sau, mai recent, în anii 80, un fel oriental la microunde, cu carne de pui, curry, banane și alune.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *