Iată ce trebuie să mănânci dacă ai avut o criză de fiere

alimente-criza-fiere-Pexels Pexels

O criză de fiere îți poate distruge nu doar confortul fizic, din pricina durerilor mari, ci îți afectează calitatea vieții, în general. Orice persoană care a trecut printr-o astfel de criză știe, sau ar trebui să știe, că este obligatoriu să fie mult mai atentă la ceea ce mănâncă, pentru că, în principiu, alimentația joacă un rol decisiv în menținerea sănătății vezicii biliare (fiere) și a tractului digestiv, dar și poate preveni apariția unor noi crize.

Ce alimente pot crește riscul de formare a calculilor biliari

O dietă bogată în carbohidrați și săracă în fibre sporește riscul de formare a calculilor biliar și, implicit, a unei crize dureroase. Carbohidrații rafinați, adică orezul alb, pâinea albă, produsele de patiserie etc, sunt alimente procesate, în vederea eliminării tărâțelor, și nu fac bine vezicii biliare. De asemenea, untul, carnea grasă sau prăjiturile sunt alimentele care conțin multe grăsimi saturate, iar colesterolul duce la formarea calculilor biliari (pietre la fiere). Potrivit Medicalnewstoday.com, o dietă nutritivă, echilibrată, care conține multe fructe și legume, carbohidrați din cereale integrale și proteine ​​slabe contribuie la prevenirea formării calculilor biliari.

Alimente indicate în cazul unei crize biliare

În timpul unei astfel de crize, dar și după, este indicat să consumați alimente ce se digeră ușor. Astfel, se recomandă să mâncați cartofi, dovlecei, morcovi, conopidă, totul fiert. Puteți mânca și fructe, însă doar coapte și doar fructe neacide, acidă mere, pere și banane. Ca aport de proteine trebuie să optați pentru carne slabă, fiartă sau la grătar. Aceste alimente pot fi asociate cu pâine din cereale integrale și orez brun. De asemenea, mai aveți voie să mâncați și brânză de vaci săracă în grăsimi și iaurt și lapte, ambele degresate. Important este să nu mâncați mult, ci porții reduse și să beți suficientă apă, pentru a elimina toxinele.

Alimente interzise într-o criză biliară

În plină criză biliară, sau după aceasta, trebuie să evitați alimentele prăjite, procesate sau bogate în grăsimi saturate sau trans, cum ar fi cele de tip fast-food, patiserie sau carne grasă. Nici picant nu este recomandat să mâncați, pentru că vezica biliară este deja afectată, iar condimentele o vor irita și vor amplifica durerea. De asemenea, nu beți alcool, cafea sau sucuri carbogazoase și nu mâncați nici citrice, pentru că acestea vor agrava inflamația vezicii biliare.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *