Grupul Lactalis a închis în România singura unitate de procesare care exporta brânzeturi

Grupul Lactalis a închis în România singura unitate de procesare care exporta brânzeturi Grupul Lactalis a închis în România singura unitate de procesare care exporta brânzeturi

Recent, Grupul francez Lactalis, a decis închiderea ultimelor două fabrici de procesare a laptelui din Moldova preluate în 2008 de la investitorul de origine greacă Jean Valvis. Cele două fabrici sunt în Floreni, județul Vaslui, și în Vatra Dornei, județul Suceava. Fabrica din Vatra Dornei era singura din portofoliul grupului francez care efectua exporturi de brânzeturi, după cum reiese dintr-un interviu acordat de directorul Lactalis România, Giampaolo Manzonetto, publicației revistaprogresiv.ro, în mai 2019.

Întrebat ”cât reprezintă exporturile din cifra de afaceri cumulată” managerul a răspuns: ”nu este un procent mare, deoarece singura fabrică ce produce pentru export în prezent este cea de la Vatra Dornei”. Produsul exportat din fabrica de la Vatra Dornei este brânza tartinabilă President.

Anul trecut, grupul francez Lactalis reunea în România 7 fabrici, peste 2.500 de angajați în 10 entități juridice diferite, 4 branduri internaționale, 6 branduri locale și alte câteva mărci regionale, precum Friss care este distribuit doar în Harghita și Covasna. Manzonetto a susținut că Lactalis este ”cel mai mare colector de lapte din România și trimitem la fabrici un total de circa 250 de milioane de litri de lapte pe an. Vindem peste 200.000 de tone de produse finite și avem afaceri cumulate de aproape 250 de milioane de euro pe an”.

Grupul Lactalis deține în prezent companiile Albalact, Covalact, Dorna Lactate, Lactate Harghita şi Rarăul.

Grupul a anunțat că a decis să închidă cele două fabrici după ce s-a confruntat ”atât cu costul investiţional foarte mare, cât şi cu lipsa terenului disponibil“.

”Oficialii grupului au mai spus că decizia luată acum pentru România nu afectează în niciun fel activitatea de colectare a laptelui de la producătorii locali, grupul francez anunţând că va păstra contractele încheiate cu fermierii români parteneri şi va direcţiona laptele către celelalte fabrici”, potrivit zf.ro.

Grupul Lactalis a închis în România singura unitate de procesare care exporta brânzeturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *