Fructele memoriei

Fructele memoriei Fructele memoriei

Memoria este abilitatea noastră de a ne aminti informațiile, din trecutul imediat sau cel îndepărtat. Există alimente care ne pot ajuta să avem o memorie bună, chiar excelentă? 

Mai întâi, e bine de știut că avem trei tipuri de memorie: 1. memoria pe termen scurt; 2. memoria ”de lucru”/working memory și 3. memoria pe termen lung. 

Cu ajutorul memoriei pe termen scurt reținem informații de care avem nevoie imediată, dar apoi le uităm, cum sunt, de pildă, unele numere de telefon. 

Memoria ”de lucru”/working memory ne ajută să reținem informațiile de care avem nevoie în cadrul unei activități limitate, de pildă, o conversație: trebuie să ținem minte ce ne spune interlocutorul, pentru a putea urmări discuția și a putea oferi replicile oportune. 

Memoria pe termen lung ne ajută să ne amintim informații de acum câteva zile sau de acum câțiv ani. 

Memoria poate fi înfluențată în bine de consumul anumitor alimente, cum ar fi strugurii negri și murele, potrivit unui reel publicat de BBC.com. 

Un studiu efectuat într-un azil de bătrâni a relevat că pacienții care aveau probleme cu memoria au înregistrat o îmbunătățire a capacității de a-și aminti după ce au consumat zilnic 500 ml de suc de struguri negri timp de 12 săptămâni. 

Un alt studiu, efectuat de data aceasta într-o grădiniță, a arătat că o porție de 240 de g de afine proaspete i-a ajutat să-și amintească, după două ore, un număr mare de cuvinte rostite anterior. 

Sunt strugurii negri și afinele cu potențial pentru stimularea memoriei?

Aceste fructe sunt bogate în antociani, coloranți naturali din categoria polifenolilor. Antocianinii mai sunt prezenți și în afine, zmeură și coacăze. 

Ajunse în organism și metabolizate, aceste substanțe produc efectul de dilatare a vaselor sanguine și o circulație a sângelui mai bună la nivelul creierului. 

Acest lucru conduce la un spor de energie mentală,  la o creștere a performanței cognitive. Și nu este vorba numai de aceste fructe. Ceaiul verde poate să stimuleze, de asemenea, memoria pe termen scurt, memoria ”de lucru”, atenția și să reducă declinul la nivel cognitiv. 

Ciocolata, de asemenea, conduce la o circulație mai bună a sângelui la nivelul creierului, mai ales ciocolata cu un conținut de peste 70% cacao ( dark chocolate ). 

O dietă bazată în general pe fructe, legume, cereale integrate, leguminoase și grăsimi de pește poate contribui la îmbunătățirea memoriei. 

Ar exista și alimente care pot afecta memoria și capacitatea cognitivă: alimentele procesate și superprocesate. 

https://www.bbc.com/reel/video/p0df5vpt/what-food-and-drink-is-good-for-your-memory

foto cover pexels.com/Brigitte Tohm 

Fructele memoriei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *