Fermierii beneficiari ai fondurilor europene primesc adeverințe pentru bănci, dar nivelul de creditare rămâne, totuși, scăzut în România

Pandemia covid-19 le-a mai băgat fermierilor în conturi încă 321,9 milioane de lei Pandemia covid-19 le-a mai băgat fermierilor în conturi încă 321,9 milioane de lei

Mii de fermieri din România au primit până în prezent de la APIA adeverințe în baza cărora pot să acceseze credite în vederea finanțării activităților curente, de la instituțiile bancare și non-bancare care au încheiat convenții cu APIA. Agenția a emis un număr de 6050 adeverințe pentru Fondul European pentru Garantare Agricolă și 4400 adeverințe pentru Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, peste 95% fiind eliberate electronic.

APIA asigură că optimizarea și fiabilizarea fluxurilor de lucru cu mediul bancar din Romania în vederea facilitării accesului la creditare a fermierilor se înscrie în obiectivele prioritare ale agenției.

Cu toate acestea, accesul fermierilor români la credite bancare este limitat, din cauză că pe de o parte băncile refuză să acorde aceste credite, pe de altă parte fermierii români nu se duc la bancă din teamă de a nu fi refuzați.

Un studiu al Comisiei Europene, publicat recent, relevă că sectorul agro-alimentar din România ar avea nevoie de până la 5 miliarde de euro pentru a atinge un nivel optim de finanțare , chiar dacă beneficiază de sprijin financiar atât de la bugetul european, cât și național.

Pandemia covid-19 le-a mai băgat fermierilor în conturi încă 321,9 milioane de lei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *