„Familia mea provine din insula grecească a longevității, unde oamenii trăiesc adesea până la 100 de ani. Iată un aliment neașteptat pe care îl mâncăm întotdeauna” – autoarea Diane Kochilas

diane kochilas, miere, icaria, longevitate Sursa foto: Facebook/My Greek Table with Diane Kochilas

De la fasole la verdețuri, există multe alimente care alcătuiesc dieta tradițională a oamenilor din Zonele Albastre, o mână de zone din lume unde oamenii tind să trăiască mai mult, scrie Diane Kochilas în CNBC. Ea este chef, gazda și coproducătoarea emisiunii „My Greek Table”, conduce Școala de gătit „Glorious Greek Cooking School” pe insula sa natală, Icaria, și este autoarea a 18 cărți despre bucătăria grecească.

„Familia mea provine din zona albastră grecească Icaria – îmi petrec aproximativ jumătate din fiecare an pe insulă și conduc o școală de gătit în satul meu. Pentru mine, un aliment neașteptat se află în fruntea listei de ingrediente tradiționale: mierea”, scrie Kochilas.

Redăm o parte din ideile autoarei:

„Mierea are calități antibacteriene, conține o abundență de antioxidanți și ajută organismul să regleze nivelul de zahăr. Pe Icaria, este considerată unul dintre ingredientele secrete ale insulei pentru longevitate, iar mulți localnici își încep ziua cu o lingură.”

„Este consumată ca medicament popular pentru tuse și dureri de gât. Un prieten în vârstă de 90 de ani mi-a spus că o combinație de miere, salvie sau ceai de munte, ghimbir și usturoi a fost „penicilina” generației sale. Bătrânii din insulă au glumit chiar cu mine, spunând că este Viagra naturii.”

„Este, de asemenea, un element de bază în bucătărie, cu aroma sa rafinată, complexă și delicios de dulce.”

„Probabil că voi prefera întotdeauna mierea proaspătă, locală, crudă și pură, mai presus de orice alt tip. Când mă aflu în Statele Unite, cumpăr miere grecească fie în magazinele locale de produse alimentare grecești și din Orientul Mijlociu, fie online. Am început chiar să vând miere din Icaria pe propriul meu site.”

Iată câteva dintre modalitățile mele preferate ale autoarei de a încorpora mierea în dietă:

Picurați miere peste iaurt sau fulgi de ovăz

„Există un mic dejun mai bun decât un bol de iaurt grecesc bogat în proteine, acoperit cu puțină miere crudă? Nu și în cartea mea.

Dacă vă plac fulgii de ovăz, un strop de miere împreună cu un strop de scorțișoară și o mână de nuci creează un început de zi delicios, care vă va menține sătul/ă ore întregi.”

Îndulciți ceaiul și alte băuturi

„Alegerea mierii înseamnă că ne putem bucura de dulceață fără să consumăm zaharuri procesate și îndulcitori artificiali. Deși mierea conține zaharuri simple – și moderația este încă esențială – are vitamine și minerale și permite organismului să regleze mai bine nivelul de zahăr din sânge.

Eu o amestec în ceaiuri din plante, verzi și negre și o folosesc foarte mult în smoothie-uri cu iaurt grecesc. Uneori amestec o lingură de miere grecească în puțină apă minerală și adaug câteva frunze de mentă sau felii de citrice pentru un suc de casă răcoritor.”

Îmbunătățiți-vă gustările

„Frumusețea mierii, în parte, este că nu necesită multă muncă sau pregătire pentru a te bucura de ea.

Îmi place să adaug miere la tahini și unt de nuci pentru a le asocia cu banane sau mere, de exemplu, sau pentru a le întinde peste pâine prăjită integrală sau biscuiți.”

Folosiți mierea pentru a face dressing și vinegretă de casă

„Aproape niciodată nu cumpăr dressing pentru salată. Este atât de ușor și mult mai sănătos să ți-l faci singur.

Mierea echilibrează aciditatea oțetului balsamic și îndulcește astringența sucului de lămâie. Poți fărâmița niște brânză feta, o completare perfectă a mierii, pentru a obține un dressing mai cremos.

Eu sunt în mare parte o tradiționalistă, așa că tind să prefer vinegretele de bază cu miere, cu ulei de măsline, un strop de muștar Dijon și fie suc de lămâie, fie de portocale. Îmi place să pun aceste vinegrete cu miere peste salate verzi, cum ar fi o salată de kale cu vinegretă cu lămâie și miere, sau să le amestec în salate de fasole albă.”

Adăugați miere la marinade și fripturi

„O folosesc în marinade pentru proteine, cum ar fi puiul, și ca glazură pentru o gamă întreagă de preparate la cuptor, de la caise la creveți.

Una dintre utilizările mele preferate dintotdeauna este o versiune de cartofi grecești la cuptor pe care o pregătim în timpul cursurilor mele de Icaria. Amestec mierea într-o marinadă care include sucuri de portocale și de lămâie, ulei de măsline, usturoi și o mulțime de ierburi și o torn peste cartofi înainte de a-i coace.”

Sursa foto: Facebook/My Greek Table with Diane Kochilas

Comentarii

  1. În sfârșit o persoana care își da seama de proprietățile acestei minuni a naturii: mierea. Nu sunt multe studii referitoare la miere, dar mierea a trecut toate barierele timpului în ceea ce privește proprietățile curative. Cine crede ca mierea este doar glicoza și fructoza greșește enorm. Aflați ca mie mierea mi a reglat glicemia. Nu foarte multa, căci nu poți manca un borcan o dată și neaparat o miere de calitate și aici vorbesc despre mierea cruda, neprotejate și despre familii de albine netratate cu antibiotice sau alte chimicale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *