DSVSA Alba prezintă măsuri preventive pentru protecția împotriva rabiei pe care le pot lua proprietarii de animale

dsvsa alba, rabie, animale, masuri

Rabia este o boală mortală cauzată de un virus care atacă sistemul nervos. Acest virus se găseşte în salivă şi poate fi transmis la oameni sau alte mamifere prin muşcătură, zgârietură sau contactul cu saliva animalului infectat. Este important să conştientizăm gravitatea acestei boli şi să luăm măsuri preventive pentru a ne proteja familia şi animalele de companie, transmite Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Alba, citată de Agerpres.

Iată sfaturile și măsurile recomandate de instituție:

Cel mai important pas în prevenirea răspândirii rabiei este vaccinarea animalelor de companie, cum ar fi câinii, pisicile sau dihorii. Vaccinarea regulată a acestor animale împotriva rabiei nu numai că le protejează pe ele, dar şi pe cei din jurul lor, reducând riscul de transmitere a virusului.

Pentru a identifica posibilele semne clinice ale rabiei la animale, este important să fim atenţi la comportamentul lor. De exemplu, câinele infectat cu rabie poate prezenta o stare de alertă anormală, fiind neliniştit, hiperactiv şi ultrasensibil la zgomot şi lumină. De asemenea, modificările caracteristice ale lătratului pot deveni urlete inexplicabile.

În cazul vulpilor, semnele clinice pot include rătăcirea în timpul zilei sau comportamentul aparent îmblânzit în prezenţa oamenilor. La cai, simptomele pot varia de la incoordonare musculară la paralizie, comă şi chiar deces. La bovine, pot fi semne ale rabiei, creşterea nivelului de agresiune, neînfricare şi dificultăţi la înghiţire.

De asemenea, dacă observi animale moarte, este esenţial să raportezi situaţia medicului veterinar local sau Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Alba. Prin acţiunea promptă şi colaborarea cu autorităţile competente, poţi contribui la prevenirea răspândirii rabiei şi protejarea sănătăţii noastre şi a celor dragi.

Nu uita că vaccinarea animalelor de companie împotriva rabiei este cea mai eficientă metodă de prevenire a acestei boli mortale. Protejează-ţi familia şi comunitatea ta prin luarea măsurilor necesare şi fiind vigilent în privinţa semnelor de rabie la animalele din jurul tău.

Facem precizarea că pe teritoriul judeţului Alba nu a mai fost întâlnit nici un caz de rabie în ultimii cel puţin 5 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *