Cum ai putea învinge constipația cronică? Simplu! Fistic, kefir și somon sunt doar câteva dintre alimentele benefice

retete, constipatie, nutritie, hidratare, constipatie cronica, dieta, alimente, foodlife Sursa foto: Pexels

Dacă pentru tine constipația cronică este o problemă, obiceiurile tale alimentare ar putea juca un rol important. Potrivit healthline.com, ajustarea dietei te poate ajuta la ameliorarea simptomelor și stimularea mișcărilor intestinale.

Ce alimente bogate în fibre ar putea rezolva constipația

Relația dintre fibre și constipație este complexă. Părerile sunt împărțite. În timp ce unii medici și nutriționiști recomandă, în multe cazuri, consum mai mare de fibre, alții sugerează o dietă mai săracă în fibre. În general, urmează indicațiile medicului și urmărește reacția propriului tău organism.

Ce alimente să mănânci, frecvent, dacă ai constipație cronică

  • fasole
  • năut
  • linte
  • avocado
  • salată verde
  • cartofi dulci
  • dovlecei
  • mere
  • pere
  • fructe de pădure
  • curmale
  • prune uscate
  • semințe de dovleac, floarea soarelui și chia
  • nuci, migdale, fistic, alune
  • cereale integrale (tărâțe de grâu și psyllium, quinoa și ovăz).

Grăsimi sănătoase, pentru buna funcționare a sistemului digestiv

Consumul multor alimente prăjite, carne roșie și alte alimente bogate în grăsimi poate încetini digestia și poate contribui la constipație. Cu toate acestea, este, de asemenea, posibil să mănânci prea puține grăsimi. Sistemul tău digestiv și alte organe au nevoie de grăsimi pentru a funcționa corect.

Majoritatea experților recomandă limitarea grăsimilor saturate și trans, alegând în schimb alimente bogate în grăsimi nesaturate.

Surse de grăsimi nesaturate

Ce trebuie să mănânci și să bei ca să fii hidratat

Deshidratarea poate declanșa și întreține constipația. Pentru a ajuta la prevenirea și ameliorarea constipației cronice, este important să bei multă apă și alte lichide. Ideal este să bei apă, sau alte lichide, ori de câte ori îți este sete și, în general, să te hidratezi la toate mesele din zi.

Alimente hidratante

  • iaurt sau kefir
  • ciorbe, supe și tocănițe
  • fructe bogate în apă (pepeni, piersici și citrice)
  • legume bogate în apă (salată verde, castraveți, dovlecei și roșii)

Încearcă aceste gustări și mese simple

Dacă medicul te-a sfătuit să consumi mai multe fibre, grăsimi nesaturate sau lichide, ia în considerare includerea acestor gustări în planul tău de alimentație.

Pâine prăjită cu avocado

Avocado este o sursă bogată de fibre solubile și insolubile, precum și de grăsimi nesaturate. Pentru o gustare bogată în fibre, pasează jumătate de avocado pe o bucată de pâine prăjită din cereale integrale. Dacă preferi, poți schimba pâinea prăjită cu o tortilla de porumb, o prăjitură de orez brun sau biscuiți mari cu cereale integrale. Acoperă piureul de avocado cu felii de castraveți, roșii sau alte legume bogate în apă. Adăugă un strop de sare și piper. Dacă îți place mâncarea picantă, poți adăuga și un strop de sos iute.

Fulgi de ovăz cu fructe, semințe și nuci

Pentru un mic dejun bogat în nutrienți, bogat în fibre solubile și insolubile, grăsimi nesaturate și lichide, alegerea ideală sunt fulgii de ovăz cu fructe, semințe și nuci.

Combină o jumătate de cană de ovăz, un măr ras, o lingură de semințe de chia, o lingură de unt de arahide și o cană de apă și pune la fiert amestecul, într-o oală mică. Amestecă des, până ce fierbe și apoi continuă fierberea, timp de  5-10 minute, la foc mic, până când ovăzul devine cremos și fraged.

Tocană de linte cu adaos de curry

Supele de linte, mazăre și fasole sunt bogate în fibre solubile și insolubile, precum și în lichide. Pentru o oală de supă ușoară și aromată încinge două linguri de ulei vegetal într-o oală mare, și încălzește la foc mediu-mare. Adaugă o ceapă tăiată cubulețe, doi morcovi tăiați cubulețe și două tulpini de țelină tăiate cubulețe. Se călesc legumele, timp de circa 5 minute, până ce devin fragede. Adaugă doi căței de usturoi, tocați, o lingură de pudră de curry și o linguriță de sare. Se călește amestecul, cam un minut, până ce se simte parfumul condimentelor. Adaugă două căni de linte roșie uscată și șase căni de apă sau bulion. Ține pe foc amestecul până ce fierbe, apoi redu focul și continua să fierbi lintea încă jumătate de oră, până ce devine moale. Se condimentează cu sare si piper și poți adăuga și puțin suc de lămâie.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *