Culturi de rapiţă din Olt, calamitate complet din cauza secetei pe o suprafaţă de 7.900 de hectare

rapita, seceta, olt, fermieri Sursa foto: Pixabay / analogicus

Culturile de rapiţă înfiinţate în toamna trecută de fermierii din judeţul Olt au fost calamitate în proporţie de 100% pe o suprafaţă de 7.900 de hectare, a declarat luni, pentru Agerpres, directorul adjunct al Direcţiei Agricole Judeţene (DAJ) Olt, Mihaela Luminiţa Mareş.

Fermierii ale căror culturi de rapiţă au fost calamitate de seceta din toamna anului trecut, din lunile septembrie – octombrie, le vor înlocui cu unele de floarea soarelui sau porumb, a precizat Mihaela Luminiţa Mareş, transmite Agerpres.

Până luni au solicitat evaluarea în teren fermieri din 34 de localităţi din judeţul Olt, care deţin în total 7.900 hectare cu rapiţă.

„Până astăzi au fost depuse solicitări pentru 7.900 hectare cu rapiţă calamitată din cauza lipsei precipitaţiilor şi s-au efectuat evaluările în teren pentru o suprafaţă de 6.133 de hectare din 34 de localităţi. Gradul de calamitate este 100%, culturile respective vor fi înlocuite fie pentru că au o răsărire neuniformă, adică au răsărit doar pe alocuri, fie sunt întârziate ca fenomen de vegetaţie, sunt nedezvoltate conform etapei tehnologice”, a explicat Mihaela Luminiţa Mareş.

Localităţile în care rapiţa a fost calamitată sunt situate în jumătatea nordică a judeţului, a menţionat directorul adjunct al DAJ Olt.

În judeţul Olt, suprafaţa totală pe care au fost înfiinţate culturi de rapiţă în toamna anului trecut este de 17.000 hectare.

Potrivit sursei citate, procedura pentru constatarea calamităţilor începe cu solicitările depuse de fermieri la primăriile localităţilor, acestea întocmesc un raport operativ, iar reprezentanţii Direcţiei Agricole Judeţene şi APIA se deplasează în teren pentru a constata şi evalua suprafeţele şi gradul de afectare a culturilor.

Sursa foto: Pixabay / analogicus

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *