Creșterea prețurilor la cacao afectează industria ciocolatei. Companiile producătoare caută ingrediente alternative

economedia, ciocolata, piata, romania

Prețul boabelor de cacao, un ingredient esențial al ciocolatei, a cunoscut o creștere notabilă pe piețele de materii prime în cursul anului 2024. Prețurile spot la cacao au început anul în jurul valorii de 4.200 dolari pe tonă, atingând un maxim istoric de peste 11.000 de dolari la sfârșitul lunii aprilie, înainte de a se stabiliza la peste 9.000 de dolari în prezent.

Mai mulți factori au contribuit la această creștere istorică, inclusiv bolile culturilor, fenomenul climatic El Niño, prețurile de producător și speculațiile pieței. Paul Joules, analist al mărfurilor agricole la Rabobank, a remarcat că „problemele legate de ofertă vor rămâne o provocare majoră pentru anii următori”.

Industria ciocolatei se confruntă astfel cu costuri mai mari ale inputurilor, ceea ce are un impact asupra consumatorilor. Joules a avertizat că „ce e mai rău urmează”, referindu-se la creșterea prețului, deoarece acestea se vor reflecta în prețurile de consum în lunile următoare.

Beneficiile ciocolatei

Cum am putea trăi fără ciocolată? Blamată pentru conținutul său de zahăr și dorită pentru gustul delicios, ciocolata consumată în cantități mici aduce beneficii sănătății. Reduce riscul de boli cardiovasculare, îmbunătățește funcțiile cognitive, este un excelent antioxidant, ne face mai fericiți, ne ajută când facem sport, nu în ultimul rând, este un aliment afrodiziac.

Înlocuitor pentru cacao?

Comercio.tv explică ce variante au producătorii în lupta de a menține prețurile în marje suportabile pentru consumator. Pentru a atenua impactul, companiile explorează ingrediente alternative la cacao. Așa că vom avea probabil nu numai înlocuitor de cafea (cei mai bătrâni știu despre ce vorbim), carne scoasă la imprimantă sau făină din gândaci, ci și ciocolată care nu conține cacao.

Deja de câteva luni, de pildă compania Cargill a colaborat cu Voyage Foods pentru a dezvolta produse de ciocolată cu alternative de cacao. Adam Maxwell, co-fondatorul Voyage Foods, a subliniat dificultatea acestei tranziții și a impunerii acestor produse pe piață, dat fiind valoarea istorică și emoțională a mărcilor tradiționale de ciocolată. În cele din urmă poate vom sfârși prin a prefera să cumpărăm ceva ce ne permitem și să păstrăm ciocolata autentică pentru momentele speciale.

Citește și Cercetătorii elvețieni au creat ciocolată cu mai puține calorii și cu mai puține deșeuri rezultate / Zahărul, înlocuit cu un gel obținut din pulpă și coajă din fructul de cacao

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *