Creștere constantă a producției de brânzeturi în România, în ultimii ani; achizițiile de pe piața intracomunitară sunt însă la un nivel ridicat

Anul trecut, producția totală a fost 96.400 t, iar în 2018 a fost 92.400 t.
O creștere majoră față de anul 2009, când producția anuală a fost 66.290 tone.

Cel mai mare productor la nivel european este Germania, 2.297.400 tone în 2019.
Al doilea mare producător în uniune este Franța, 1.938.600 t în 2019.
Pe locul trei se situează Italia, 1.327.300 t, anul trecut.

În perioada ianuarie – septembrie 2020, au ajuns în România, de pe piața intracomunitară, 61.230 t, cu 10 % mai mult decât în aceeași perioadă a anului 2019, 55.771 t.

Cea mai mare cantitate a provenit, în 2019, din Germania, 34.928 t. O cantitate mică față de vânzările efectuate de nemți pe piața italiană, 243.423 t în 2019 sau pe cea olandeză, 153.968 t, Italia și Olanda fiind la rândul lor mari producători de brânzeturi. Chiar și Germania, cel mai mare producător, a cumpărat anul acesta până în septembrie, 636 379 t de brânzeturi de la statele membre.

România a vândut, în aceeași perioadă, pe piața intracomunitară 9.687 t, cu 11 % mai mult decât în ianuarie – septembrie 2019. Cea mai mare cantitate de brânză din România a ajuns în Grecia, 5.404 t, urmată de Italia, 2.214 t.

Anul trecut, au ajuns în statele membre 10 863 t de brânzeturi românești, în timp ce România a cumpărat de pe piața europeană 76 083 t.

În ce privește exporturile pe piețele din afara Uniunii Europene, România este un furnizor insignifiant. Cea mai mare cantitate, 1171 t, a fost vândută Marii Britanii, în perioada ianuarie – septembrie 2020.

În perioada ianuarie – octombrie 2020, am vândut 330 t în Statele Unite, 130 t în Serbia și 84 t în Libia, plus 810 t altor state. În total, România a vândut pe piețele extra-europene ( incluzând și MB ), 2590 t brânzeturi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *