Cosmin Măglaș, atragemfinanțare.ro: ”fermierii care doresc să acceseze fonduri europene prin Programul Strategic au o singură șansă, în acest an, fără posibilitatea de a pregăti proiecte pentru anii următori”

Cosmin Măglaș, atragemfinanțare.ro: ”fermierii care doresc să acceseze fonduri europene prin Programul Strategic au o singură șansă, în acest an, fără posibilitatea de a pregăti proiecte pentru anii următori” Cosmin Măglaș, atragemfinanțare.ro: ”fermierii care doresc să acceseze fonduri europene prin Programul Strategic au o singură șansă, în acest an, fără posibilitatea de a pregăti proiecte pentru anii următori”

”Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale ( AFIR ) a publicat calendarul lansării sesiunilor de depunere a proiectelor de finanțare a zonei rurale pentru anul 2024. 

Foarte importantă este regula privind alocarea tuturor fondurilor disponibile pentru fiecare măsură, într-o singură sesiune continuă, până la epuizarea fondurilor. 

Practic, cei care doresc să acceseze fonduri europene prin programul PNS au o singură șansă, în acest an, fără posibilitatea de a pregăti proiecte pentru anii următori”, a comunicat pentru Lantulalimentar.ro Cosmin Măglaș, consultant pentru atragere fonduri publice.

Dacă se respectă acest calendar, este de muncă in 3 valuri importante: aprilie-mai, iulie-august și octombrie-noiembrie!

Măsurile extrem de importante ca și sume și interes al fermierilor sunt: DR16, ”Investiții în sectorul legume și cartofi, DR29, ”Investiții non-agricole”, DR14, ”Investiții în fermele de mici dimensiuni”, DR12, ”Investiții în consolidarea fermelor tinerilor fermieri recent instalați” și DR13, ”Investiții în utilaje agricole în sectorul vegetal”.

Cosmin Măglaș, atragemfinanțare.ro

Foarte important de menționat este faptul că pentru toate măsurile de investiții este necesară întocmirea unei documentații tehnice complexe, incluzând studiul de fezabilitate, ceea ce înseamnă un timp prelungit pentru pregătirea documentației.

De asemenea, procentul de cofinanțare este important, 15% la DR12 și DR14 și 35% la măsurile de investiții.

”Celor hotărâți să acceseze fonduri europene pentru dezvoltarea zonei rurale le spun în mod categoric: deja sunteți în întârziere! Puneți mâna pe telefoane!” subliniază Cosmin Măglaș, expert fonduri europene. 

foto cover pexeles.com

Cosmin Măglaș, atragemfinanțare.ro: ”fermierii care doresc să acceseze fonduri europene prin Programul Strategic au o singură șansă, în acest an, fără posibilitatea de a pregăti proiecte pentru anii următori”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *