Idei pentru masa de seară. Chilli con carne. Rețetă clasică tex-mex picantă cu carne, fasole, ardei

chilli con carne reteta mexicana reteta tex mex reteta cu carne si ardei reteta picanta idei de cina reteta cu fasole si ardei foto: freepik.com

Se spune că s-a răspândit dinspre Mexic  și a trecut granița Statelor Unite grație faptului că e un fel din ingrediente locale, complet dar și foarte gustos. Și probabil picant fiind merge și berea mai bine după o porție bună de chilli con carne.

Se mai spune că în Statele Unite s-a răspândit și prin prezența așa ziselor chilli queens, femei de origine hispanică ce propuneau acest fel celor în căutare de mâncare la prânz sau seara. La origine, acest preparat prevedea doar carne și ardei iute, însă în timp i s-a adăugat fasole și ardei. Deseori se servește și cu orez alb, simplu, pentru a contrabalansa intensitatea gustului picant. Una peste alta, când e reușit e o mancare căreia chiar nu i se poate reproșa nimic. Tipul de preparat în care cantitățile sunt orientative și fiecare își pune la punct propria lui rețetă în timp.

Ingrediente pentru 4 porții

  • 600-800 carne de vită măcinată
  • 1 kg fasole neagră prefiartă, în lipsă, oricare alta
  • 2-3 ardei roșii
  • 500 g suc de roșii mai gros, tip passata
  • 350 ml supă de oase sau vegetală sau apă, în lipsă
  • 2-3 cepe
  • 2-3 căței de usturoi
  • 1 ardei iute proaspăt sau uscat
  • 1 linguriță de zahăr
  • ulei câteva linguri
  • chimen și coriandru praf
  • sare, piper

Procedeu

Se călește ceapa în ulei într-o tigaie antiaderentă mare sau, în lipsă, într-o oală mare de inox sau de aluminiu. Se adaugă și usturoiul tocat mărunt.

Se taie fâșii ardeii și ardeiul iute mărunt, se adaugă și ei peste ceapă și usturoi. Se călesc împreună câteva minute la foc mediu.  Peste ele se adaugă și fasolea și puțină supă sau apă din total.

Se transferă totul într-un alt vas, în așteptare

În aceeași tigaie se rumenește carnea cu încă puțin ulei. Este important să o desfacem bucățică cu bucățică, pentru a se rumeni bine uniform, acest detaliu influnțează gustul final.

Când carnea e rumenită bine se adaugă peste ea din când în când puțină supă și continuăm așa circa un sfer de oră, până am terminat supa.

Acum se adaugă peste carne fasolea cu ardei și ceapa, apoi și sucul de roșii și sare.

Se continuă împreună circa un sfert de oră și e gata. Se condimentează la final cu piper, chimen și coriandru măcinate, este specific acestei rețete.

Se poate servi cu orez, cu pâine dar foarte bine și cu mămăligă sau chiar cu tacos sau lipii.

Citește și: https://g4food.ro/pui-cu-ardei-reteta-de-vara-rapid-si-gustos/

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *