Fiecare dimineață aduce cu sine necesitatea de a furniza organismului energie și nutrienți esențiali pentru a începe ziua cu un randament fizic și mental optim. Micul dejun este extrem de important pentru a face față activităților zilnice, nutriționiștii recomandând consumul de lactate, cereale, fructe, ulei și unt pentru un mic dejun complet.
Pe de altă parte, doctorul spaniol Antonio Escribano, specialist în endocrinologie și nutriție, susține că cel mai sănătos mic dejun este cel de tip mediteranean, o opțiune ideală pentru a începe ziua în mod echilibrat, scrie ABC. Acesta recomandă o combinație simplă și sănătoasă de ulei de măsline extravirgin, pâine, jamon (șuncă crud-uscată) și roșii. Practic este vorba de un sandwich tipic pentru micul dejun spaniol, pâine unsă cu roșii, peste care se pune ulei de măsline și apoi jamon, preferabil iberic.
De ce este acest mic dejun ideal
Dr. Escribano a explicat că: „În acea primă parte a zilei, organismul primește o serie de componente esențiale, care deschid, metaforic vorbind, porțile alimentației de peste zi. Uleiul de măsline, proteina din jamon și licopenul din roșii creează o combinație perfectă pentru organism.”
Totuși, acesta a subliniat că micul dejun trebuie consumat în cantități moderate și bine mestecat: „Când văd oameni care își fac o felie de pâine groasă cât talpa unui pantof și toarnă jumătate de litru de ulei de măsline, evident că vorbim de calorii în exces. Moderația este cheia.”
Un element esențial în plus
Nutriționistul a mai adăugat că un mic dejun sănătos poate fi completat cu o porție mică de lactate. „Aș adăuga un pahar mic de lapte integral pentru aportul de vitamine A, D și K. Deși laptele are aproximativ 3% grăsime, aceasta conține toate vitaminele esențiale.”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Ideea unui mic dejun extins
Escribano a menționat și conceptul de mic dejun extins, care presupune să nu consumi totul deodată. Laptele sau iaurtul pot fi consumate mai târziu, în cursul dimineții. Fructele pot fi savurate cu o oră înainte de prânz.
„Este mai bine să menținem nivelul de glucoză constant pe parcursul dimineții, decât să avem un mic dejun consistent și să nu mai mâncăm nimic până la prânz. Această abordare previne scăderea bruscă a insulinei și a zahărului din sânge.”
Astfel, acest tip de mic dejun mediteranean, simplu și echilibrat, poate deveni o rutină sănătoasă și ușor de urmat pentru oricine dorește o alimentație sănătoasă.