Cercetătorii din Buzău recomandă amenajarea „farmaciilor” cu plante medicinale, chiar și în balcon: O investiţie în sănătate cu doar 30-40 de lei

plante medicinale, balcon, sanatate, primavara

Specialiştii Staţiunii de Cercetare, Dezvoltare Legumicolă (SCDL) Buzău recomandă în perioada primăverii amenajarea „farmaciilor” de grădină, spaţii în care pot fi cultivate cu succes plante medicinale la costuri reduse, răsadurile putând fi plantate în ghivece şi instalate inclusiv în balcoanele apartamentelor.

SCDL Buzău comercializează o gamă largă de răsaduri pentru spaţii protejate, răsaduri de câmp şi seminţe. În colecţiile oferite spre vânzare se regăsesc soiuri de plante medicinale care se pot cultiva pe suprafeţe extinse, dar pot fi amenajate şi sub forma unor grădini farmaceutice în orice gospodărie.

„Staţiunea a scos la vânzare o parte din răsaduri, avem salvie, măghiran, isop, melisa, gălbenele, mentă. Există comenzi foarte mari pentru mentă şi pentru salvie. Sperăm să producem cât mai multă. Sezonul trecut am avut undeva la peste 80.000 de fire de plante medicinale la vânzare, iar anul acesta cel mai probabil cifra va fi aceeaşi”, a declarat, pentru Agerpres, dr.ing. din cadrul SCDL, Florentina Vasile.

Pentru amenajarea unei grădini cu plante medicinale este nevoie de o mică suprafaţă de teren, care presupune şi un efort financiar redus.

Citește și: Staţiunea de Cercetate Legumicolă din Buzău solicită sprijin după ce terenurile instituției ar putea fi afectate de un plan urbanistic zonal

„Avem nevoie de o suprafaţă foarte mică pentru a realiza o grădină cu plante medicinale care, din fericire, multe dintre ele sunt şi perene, acest lucru însemnând că investiţia se derulează pe un timp îndelungat. Terenul trebuie să fie curăţat, iar dacă alegi să plantezi pe o suprafaţă mică, atunci nu sunt necesare lucrări deosebite şi un timp îndelungat pentru îngrijre, în schimb beneficiile sunt uriaşe. Se pot planta răsaduri de mentă, salvie, isop, cimbrişor, echinacea, oregan, busuioc sau măghiran. Un ceai de salvie băut timp de câteva zile ne poate ajuta pentru problemele respiratorii mai ales în timpul primăverii sau toamna. Isopul, gălbenelele, melisa, menta sunt folosite pentru ameliorarea unor afecţiuni digestive şi nu numai. Gălbenelele pot fi folosite în cazul unor răni sau plăgi, în cosmetică dar pentru uz intern. Recomand pentru o grădină farmaceutică un minim de trei plante din fiecare soi. Se pot înfiinţa pe timpul primăverii. Dacă am planta în jur de 3 răsaduri din fiecare soi am putea amenaja o grădină pe o suprafaţă de aproximativ 6 metri pătraţi. Având în vedere că preţul la salvie este 2 lei, isop 1,5 lei, preţurile sunt în general între 1 şi 2 lei, investiţia este minimă. Pe 6 metri pătraţi, undeva la 30 de plăntuţe ar costa maxim 50-60 de lei”, a precizat specialistul SCDL.

Persoanele care îşi doresc un colţ în care să îngrijească plante medicinale şi nu deţin o grădină, pot opta pentru balconul locuinţei. Ajutate cu apă şi tratamente, atunci când impune, răsadurile se pot dezvolta armonios la lumină şi pot oferi micilor cultivatori ani la rând frunze din care pot obţine ceai.

„Această grădină cu plante medicinale poate fi amenajată şi într-un balcon. Se pot planta cimbrişor, oregano, mentă sau melisa, busuioc, măghiran, dar, spre deosebire de grădină, răsadurile se plantează în ghivece. În balcon, investiţia poate fi şi mai mică, undeva la 30-40 de lei. Ţinând cont că majoritatea plantelor le regăsim şi în flora spontană, nu sunt foarte pretenţioase, dar o minimă îngrijire necesită. Au nevoie de udat şi îngrijire în sensul în care se pot folosi substanţe ecologice sau un îngrăşământ natural pentru a le feri de boli şi pentru un randament mai bun”, a subliniat Florentina Vasile.

SCD, ca unitate strategică de cercetare şi dezvoltare pentru zona bazinului legumicol Buzău şi a judeţelor limitrofe, are în prezent preocupări în domeniul ameliorării, selecţiei consecutive şi producerii materialului biologic la soiurile de legume şi flori, protecţiei plantelor sau optimizării tehnologiilor de cultură pentru culturile din câmp deschis şi spaţii protejate.

Sursa foto: Pexels/Damian Apanasowicz

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *