Staţiunea de Cercetate Legumicolă din Buzău solicită sprijin după ce terenurile instituției ar putea fi afectate de un plan urbanistic zonal

societatea de cercetare legumicola, buzau, puz, ajutor Sursa foto: Facebook / Stațiunea de Cercetare - Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău

Staţiunea de Cercetare, Dezvoltare Legumicolă (SCDL) trage un semnal de alarmă şi solicită ajutor în contextul în care un plan urbanistic zonal lansat în dezbatere publică de Primăria Municipiului Buzău ar determinarea împărţirea terenurilor instituţiei prin intermediul unor drumuri, transmite Agerpres.

Potrivit SCDL, planul cadastral ar conduce la afectarea activităţii de cercetare şi conservare pe care specialiştii o desfăşoară.

„La Primăria oraşului Buzău, s-a desfăşurat o dezbatere de o importanţă capitală pentru viitorul comunităţii şi al cercetării naţionale: discuţia despre Planul Urbanistic Zonal (PUZ) “Construire Ansamblu Imobiliar Mixt”. Situat pe terenul cu numărul cadastral 71312, acest plan sugerează dezvoltări care riscă să ne afecteze profund activitatea de cercetare şi conservare. Noi, ca păstrători ai unui tezaur cu peste 100 de soiuri, colecţii de mii de plante legumicole, floricole¸ aromatice, medicinale şi cel mai mare producător de seminţe de legume româneşti din ţară, am exprimat o poziţie fermă împotriva propunerii de a adăuga mai multe drumuri suplimentare. Aceste noi căi de acces ar împărţi inutil staţiunea noastră de cercetare, punând în pericol nu doar echilibrul ecosistemului local, ci şi munca noastră de conservare a patrimoniului legumicol al României”, a transmis, pe Facebook, SCDL.

În acest context, instituţia solicită factorilor de decizie să nu aprobe divizarea terenurilor agricole prin intermediul unor drumuri de acces.

„Noi pledăm pentru o abordare care respectă şi#protejează valorile noastre naturale şi istorice. Este crucial să înţelegem că dezvoltarea urbană nu trebuie să se realizeze prin sacrificarea acestui patrimoniu inestimabil. Facem apel la toţi cei implicaţi – de la cetăţeni, la autorităţile municipale şi la colegii din domeniul urbanismului – să recunoască importanţa esenţială a lucrării noastre. Împreună, să găsim o cale care să respecte şi să valorifice atât dezvoltarea urbană, cât şi patrimoniul verde al Buzăului, asigurându-ne că oraşul nostru rămâne un loc vibrant, sănătos şi plin de speranţă pentru toate generaţiile viitoare. În acest moment de cumpăn㲠apelul nostru se îndreaptă către fiecare inimă care bate în ritmul profund al Buzăului: să ne unim forţele şi să privim împreună spre un viitor în care dezvoltarea oraşului şi cercetarea merg mână în mână. Să nu permitem ca drumurile propuse să divizeze nu doar terenul nostru de cercetare, ci şi spiritul comunităţii noastre. Este mai mult decât un apel la acţiune; este un strigăt pentru salvarea unei părţi esenţiale din sufletul oraşului nostru”, subliniază SCDL.

Potrivit administraţiei locale, în momentul aprobării PUZ-ului se va ţine cont de solicitările SCDL.

„PUZ-ul nu este aprobat. O să se realizeze o reţea de drumuri astfel încât să nu fie afectată staţiunea”, a declarat, pentru AGERPRES, viceprimarul municipiului Buzău, Sorin Ionuţ Apostu.

SCDL, ca unitate strategică de cercetare şi dezvoltare pentru zona bazinului legumicol Buzău şi a judeţelor limitrofe, are în prezent preocupări în domeniul ameliorării, selecţiei conservative şi producere a materialului biologic la soiurile de legume şi flori, optimizare a tehnologiilor de cultură pentru culturile din câmp deschis şi spaţii protejate, protecţiei plantelor. Pentru diseminarea rezultatelor cercetării ştiinţifice desfăşurate în cadrul sectorului de cercetare şi promovarea mai eficientă în producţie a acestor rezultate a fost înfiinţat şi activează în cadrul instituţiei un Centru Regional de Consultanţă în Horticultură.

Sursa foto: Facebook / Stațiunea de Cercetare - Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *