Celebrul chef francez Michel Guérard a murit. El a revoluționat gastronomia europeană

Michel Guérard Foto: Site oficial

Bucătarul francez Michel Guérard, 91 de ani, care a deschis un restaurant cu trei stele Michelin, a murit în noaptea de duminică spre luni la reşedinţa sa din nord-vestul Franţei, conform unui anunţ făcut de anturajul său, transmite Agerpres. Primul bucătar francez care a apărut pe coperta revistei Time, Michel Guérard este considerat de unii critici şi de numeroşi colegi de breaslă drept unul dintre cei mai talentaţi bucătari ai secolului XX.

„Michel Guérard a murit la domiciliul său peste noapte”, a declarat pentru AFP Florence Pelizzari, secretara sa şi Philippe Brethes, primarul din Eugénie-les-Bains, comună din Landes, unde se află celebrul său restaurant, Les Prés d’Eugénie.

Din anii 1970 el a revoluţionat gastronomia fiind unul dintre bucătarii ce au introdus conceptul de „nouvelle cuisine” şi a inventat un nou meniu savuros pentru o „bucătărie pentru slăbire”, prin care se adresa gurmanzilor preocupaţi de silueta lor.

Născut la 27 martie 1933 la Vétheuil, în regiunea pariziană, acest fiu de măcelar a fost nevoit să-şi abandoneze studiile foarte devreme. Deși visa să fie medic, şi-a făcut ucenicia într-o patiserie de lângă Paris.

Michel Guerard şi-a exersat talentele la Crillon, un hotel parizian de lux, apoi la Lido, fost cabaret din capitală, dar și-a dobândit faima într-un local fără pretenții din suburbiile pariziene.

În 1965 a cumpărat un mic bistro nord-african în Asnieres, la nord-vest de Paris. După un început dificil, a adus tot Parisul în acest stabiliment numit „Pot-au-feu”, înainte de a se stabili în Landes în 1974, unde celebrul ghid gastronomic francez Michelin i-a acordat restaurantului său trei stele în 1977.

„O viaţă emoţionantă şi pasională”, şi-a descris el călătoria prin viaţă – de la copilul „care a avut ‘norocul’ să prindă războiul şi să-i fie foame şi frig pentru ca apoi să poată pune totul în perspectivă”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *